Äripäeva lood paljastasid MTA süsteemivea

Äripäevas ilmunud artiklite tulemusel tulid välja süsteemsed vead elektroonses majandushuvide deklaratsioonis, mistõttu ei olnud nähtavad deklaratsiooni täitja andmed osaluste kohta äriühingus.

"E-maksuametis täidetava majandushuvide deklareerimise avalikus vaates on olnud süsteemis viga, mis ei ole võimaldanud kolmandale isikule kuvada deklaratsiooni täitja andmeid osaluste kohta äriühingus," teatas maksu-ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann.

Kolmapäevases loos "Poliitikute varjatud majandushuvid" ja tänases juhtkirjas "Kõik huvid deklaratsiooni" kirjutasime, et mullu kasutusele võetud elektroonsed ametiisikute majandushuvide deklaratsioonid on küll lihtsamini täidetavad ja paremini jälgitavad, ent samas ei kajastu seal kõik poliitikute ja kõrgete ametnike andmed investeeringute ja äriühingute osaluste kohta.

Kolmapäevases loos seisis, et pärast mitmekordset kontrollimist ei olnud võimalik leida e-maksuameti lehel Maris Lauri majandushuvide deklaratsioonist märget OÜ Oeconomia omamise ja samuti III pensionisamba investeeringute kohta. Samas kinnitas kahes saadetud e-kirjas Lauri andmete kajastamist aruandes: „Maksuameti deklareerimise lehekülg kinnitab, et mul on kõik nõutu deklareeritud.“

"Kuigi isikud, sealhulgas rahandusminister on osaluse andmed korrektselt täitnud, siis annab praegusel juhul süsteem andmete vaatajale teate, et andmed puuduvad. Tõrge puudutab ainult andmeid isiku osaluste kohta äriühingus. Koostöös süsteemi teenusepakkuja rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskus (RMIT) tegeleme tõrke lahendamisega. Vabandame kõikide majandushuvide deklaratsiooni korrektselt täitnute ees, keda antud süsteemivea tulemusel ebaõiglaselt esile tõsteti. Anname esimesel võimaluse teada, kui viga on kõrvaldatud," kirjutas Reitmann.

Vea parandamine elektroonses huvide deklaratsioonis ei pruugi kõrvaldada ametiisikute ärihuvide varjamise võimalust. Nimelt lubab praegu korruptsioonivastane seadus jätta huvide deklaratsioonis märkimata ametiisikule kuuluva äriühingu kaudu tehtud väärtpaberiinvesteeringud, mille osalus börsifirmas jääb alla 10% kõikidest börsifirma aktsiatest. Senine kogemus on näidanud, et nii ametiisikute kui ka neile kuuluvate äriühingute osalused börsifirmades on jäänud tublisti alla 10%.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PRYSMIAN GROUP BALTICS AS otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Prysmian Group Baltics AS

01. august 2018

Uudised

Tööriistad