3. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA keskendub TÖRi ja KMD INFi uuendustele

MTA peadirektor Marek Helm ütles 2014. aastat kokkuvõtval pressikonverentsil, et sel aastal keskendub amet töötamise registri ja käibemaksukontrolli uuenduste rakendamisele ning alustab uue e-maksuameti/e-tolli väljatöötamise ning teenuste kaasajastamisega.

Helmi sõnul oli möödunud aasta maksukontrolli puudutavate muudatuste mõistes silmapaistev. „Tunnustus kõigile ettevõtjatele, kes etteantud ajaraamides kaasajastasid oma süsteeme ja tulid muudatustega kaasa. Maksuhalduri tegevuseks vajalikud tööriistad on nüüd olemas, meie ülesanne on need maksimaalselt ära kasutada, et korrektsetel ettevõtjatel oleks tagatud võrdsed konkurentsitingimused,“ rääkis Helm.

Senised tulemused näitavad, et kuue kuuga on tänu töötamise registrile suurenenud maksulaekumine 8 miljonit eurot. Käibemaksudeklaratsiooni lisa on aga mõjutanud terve eelmise aasta käibemaksu tasumise kohustust - detsembris suurenes see tervelt 18 ja jaanuaris 10 protsenti.

 

 

 

 

 

2014. aasta novembrist kuni detsember tasumisele kuuluva käibemaksu kasv ei tulenenud ühest või mõnest üksikust konkreetsest sektorist, vaid jagunes paljude sektorite vahel - seega on toimunud laialdane käitumise paranemine.

„Anname nüüd ettevõtjatele aega muudatustega kohaneda ja seejärel palume teha ettepanekuid, kuidas me saame kogutavad andmed lisaks maksukontrolli tõhustamisele maksukohustuslastele kasulikuks ja kasutatavaks muuta. Uue e-maksuameti/e-tolli keskne idee on, et see ei ole ainult mugav kanal, kus makse deklareerida, vaid saada ka üldistatud infot oma tegevusala kohta,“ selgitas Helm.

2014. aasta numbrites

• Maksutulusid laekus 6,64 miljardit eurot, mida oli 504 miljonit eurot ehk 8,2 protsenti rohkem kui aasta varem• Maksuvõlg vähenes 37 miljonit eurot, maksuvõlglaste arv 10 768 isiku võrra. Maksukohustustest tasuti 99,57 protsenti• Kokku esitas amet 46 pankrotihoiatust isikutele, kelle maksuvõlg kokku oli 4 miljonit eurot ja mille tulemusel laekus 1,5 miljonit eurot. Kohtusse esitati 27 pankrotiavaldust, mille puhul maksuvõlg kokku oli 5,8 miljonit eurot. Vastutusmenetluste 58 juhtumis määrati ca 1,6 miljonit eurot• Tõkestati 14 kuritegelikku gruppi (2 salakaubavedu,  4 narkokuritegu ja 8 maksukuritegu), kokku 175 isikut (130 füüsilist ja 45 juriidilist isikut)• 186 lõpule viidu kriminaalmenetluses tuvastati riigile tekitatud kahju 8 miljonit eurot, kuritegelikul teel teenitud vara arestiti  2 miljoni euro väärtuses• Salakaubana avastati eelmisel aastal kokku 20,6 miljonit salasigaretti, 10 tonni tubaka tooteid (9 158 kg vesipiibu- ja 1351 kg huuletubakat), 7189 liitrit absoluutalkoholi, 288 000 liitrit kütust ja  455 kilogrammi erinevaid narkootilisi aineid – peamiselt marihuaana/hašiš.

2015. aasta plaanidSellel aastal on kavas panna muu hulgas tööle uus tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni süsteem, elektrooniline käibemaksukohustuslaseks registreerimine, maksuvõla e-ajatamise uuendus ning internetikaubanduse deklareerimise nutilahendus.

Olulist 2015. aastal: Uue e-maksuameti/e-tolli analüüs

• Alustame uue e-maksuameti väljatöötamist• Teenuste uuendamine• Tuludeklaratsiooni esitamine 1 klikiga• Elektrooniline käibemaksukohustuslaseks registreerimine• Tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni rakendamine• Maksuvõla e-ajatamise teenuse uuendamine• Uus MTA koduleht• Internetikaubanduse deklareerimise nutilahendus• Paberivaba lett• Eesti tollitariifistiku ja EL tollisüsteemide arendus• Kontrollitegevustes jätkame alustatud tegevustega (töötamise register, käibedeklaratsiooni lisa jm)

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700