27. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu toetas riikliku elatisabi fondi loomist

Riigikogu otsustas teisipäevasel istungil teha valitsusele ettepanek töötada välja riikliku elatisabi fondi põhimõtted. Fond tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise, kui üks vanematest ei täida ülalpidamiskohustust.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esitatud Riigikogu otsuse "Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele" (773 OE) poolt oli 61 ja vastu 9 Riigikogu liiget. Ettepaneku tegemiseks valitsusele oli vaja Riigikogu koosseisu häälteenamus ehk 51 poolthäält. hinnangul ei ole tegu lisatoetuste süsteemi loomisega, vaid eesmärgiga, et lapsed saaksid neile seaduse järgi välja mõistetud raha kätte. „Ühelt poolt hakkab riiklik elatisabi fond tagama vähemalt miinimummääras igakuise elatisraha laekumise lapsele ja teiselt poolt võtab selle nõude enda kätte ning kõiki riigi mõjutus- ja sunnivahendeid rakendades nõuab seda elatisraha maksmisest kõrvalehoidvalt vanemalt sisse,“ ütles Tsahkna.

Sotsiaalkomisjoni aseesimehe ja eelnõu algataja esindaja Margus Tsahkna

Sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo  Pikhofi sõnul otsustas sotsiaalkomisjon oma 20. jaanuari istungil saata elatisfondi puudutava otsuse eelnõu Riigikogu täiskokku lõpphääletusele.Otsusega tehakse valitsusele ettepanek töötada välja ja rakendada 1. jaanuariks 2016 elatismaksete garanteerimise süsteem, mis tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise. Samuti tehakse ettepanek luua riiklik institutsioon, mis maksaks last kasvatavale vanemale õigeaegselt välja väljamõistetud elatise miinimumi ning nõuaks selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700