Eestis tehakse kiirmakseid järjest rohkem

Eestis kasutatakse kiirmakseid mullusega võrreldes rohkem, ent peamiselt piiriüleselt ja väiksemate summade maksmisel.

Eraisikud ja ettevõtted tegid 2014. aasta neljandas kvartalis Eestis keskmiselt 926 TARGET2 kiirmakset päevas kogukäibega 44,4 miljonit eurot.

Päevas tehtavate maksete keskmine arv on võrreldes aastataguse ajaga kasvanud 2,8 korda, kuid käive on vähenenud kümnendiku võrra. See näitab, et kiirmakset kasutatakse varasemast rohkem väikeste summade maksmisel. Eestis on enamik kiirmaksetest (80%) piiriülesed ning riigisiseseid kiirmakseid tehti neljandas kvartalis TARGET2s keskmiselt 189 tükki päevas. Kuna Eestis tehakse iga päev üle miljoni riigisisese makse (sh kaarditehingud), kasutatakse TARGET2 kiirmakset maksete tegemisel väga tagasihoidlikult.

Kuigi pankadevahelised maksed muutusid Eestis alates 2014. aasta veebruarist pärast ühtse euromaksete piirkonnaga (SEPA) liitumist aeglasemaks, on siiski olemas võimalused, mille abil saab vajaduse korral teha makseid kiiresti. TARGET2 võimaldab kõikidel pangaklientidel teha kiireid ülekandeid, mil makse jõuab saajani umbes 15 minutiga, argipäeviti ajavahemikus 8–18 üle kogu Euroopa.

Olenevalt pangast ja makse algatamise viisist (pangakontoris, internetis) varieerub Eesti pankades kiirmakse hind 1,50 eurost kuni 50 euroni. Pankade ülevaatliku hinnakirjaga saab tutvuda tarbijaveebis http://www.minuraha.ee/maksed/?popup=teenustasudevordlustabel&parent=16430.

* TARGET2 kiirmakse põhineb Eesti Panga pakutaval teenusel, mis on avatud kõikidele Eestis tegutsevatele pankadele.  

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad