22. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finantsinspektsioon hoiatab petuskeemide eest

Finantsinspektsioon hoiatab tegevusloata hoiuseid ja muid investeeringuid kaasavate veebilehekülgede eest

Ajal, mil hoiuseintressid pankades on madalad ja muul viisil vaba raha investeerimiseks ei ole kõigil piisavalt teadmisi, on aktiviseerunud petturid, kes püüavad olukorda ära kasutada.

Internetis levivad „soodsad“ investeerimispakkumised, mis suunavad huvilised eestikeelsetele veebilehtedele, kus väidetavalt neid pakkumisi kasutanud isikud kirjeldavad edulugusid oma raha kasvatamisel. Investoreid kutsutakse üles teatud kindlate kauplemisplatvormide vahendusel ja petuskeemis kirjeldatud viisil investeerima. Jäetakse mulje, nagu suure tulu teenimine oleks selliste platvormide kaudu väga lihtne. Samuti pakutakse ka näiteks fikseeritud kõrge intressiga raha „hoiustamise“ võimalust.

Petuskeemid viitavad tavaliselt legaalsetele kauplemisplatvormidele, püüdes seeläbi kujundada skeemist endast usaldusväärset muljet.

Kõnealuseid veebilehti reklaamitakse muuhulgas sotsiaalmeedias ja masspostituste vahendusel. Eesti investoritele suunatud veebilehed on üldjuhul eesti keeles ja "investorite" isikukirjeldustes on kasutatud eestipäraseid nimesid, näiteks:

phewx.com/barceloonawww.arvokoppel.com

Isikuid, kelle edulugusid nendel veebikülgedel kirjeldatakse, ei ole reaalselt olemas. Ühte ja sama edulugu kasutatakse petuskeemi reklaamimiseks erinevates riikides ja keeltes. Mõned näited sama sisuga veebilehtedest teistes keeltes:denarx.com                                                                                                                   penizex.comkedysi.comrytoj.comtrading-platform-online.comtomasstodola.comSamuti on finantsjärelevalvele esitatud kaebusi Reef Capital Advisors`i kohta, kes Hong Kongi järelevalve veebilehel avaldatud hoiatuse kohaselt tegutseb ilma tegevusloata.

Finantsinspektsioon on ka hoiatanud rahapuu.eu veebilehte haldava Tallinna Investeeringute Grupi tegevuse eest, kes krediidiasutuse tegevusluba omamata pakub veebilehe www.rahapuu.eu kaudu fikseeritud intressiga finantsteenust. Nimetatud osaühingul puudub õigus avalikkuselt hoiuseid vastu võtta.

Finantsinspektsioon juhib tähelepanu, et investeerimisega kaasneb hulgaliselt riske. Investeerima peaks vaid instrumentidesse, mille olemust täielikult mõistetakse ja kasutada tuleks vaid tegevusluba omavaid teenusepakkujaid. Sealjuures tuleb kriitiliselt hinnata iga konkreetset investeerimissoovitust ja enne investeerimist läbi viia põhjalik taustauuring. Kui kahtlustate, et tegemist võib olla petuskeemiga, soovitame informeerida ka Finantsinspektsiooni.Kõik Eestis finantsteenuste osutamiseks tegevusluba omavad teenusepakkujad on leitavad Finantsinspektsiooni kodulehelt.

Allikas: Finantsinspektsioon

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700