20. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riikliku elatisabi fond läheb lõpphääletusele

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas saata Riigikogu täiskogule eelnõu, millega tehakse valitsusele ettepanek töötada välja riikliku elatisabi fondi põhimõtted. Fond tagaks lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise, kui üks vanematest ei täida ülalpidamiskohustust.

„Elatisraha määramiseks on üksi last kasvataval vanemal võimalik kohtusse pöörduda, kuid vaidlused võivad kujuneda suhteliselt pikaks. Samuti ei ole kohtulahendi jõustumisega alati tagatud elatisraha saamine. Lapsel on aga õigus saada igakuist elatisraha, elatise nõue ei ole vanemate omavaheline asi,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

„Eestis kasvab iga neljas laps üksikvanema leibkonnas ning paljudel juhtudel lahus elav vanem ei maksa lapsele elatist. Riikliku elatisabifondi kaudu saaksid lapsed elatistoetust ja riiklik asutus nõuaks selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt,“ ütles sotsiaalkomisjoni aseesimees ja eelnõu algataja esindaja Margus Tsahkna.Tsahkna lisas, et üksikvanema leibkondadest elas 2012. aastal suhtelises vaesuses 41 protsenti ja absoluutses vaesuses koguni 23 protsenti.Eelnõuga tehakse valitsusele ettepanek välja töötada ja rakendada 2016. aasta 1. jaanuariks elatismaksete garanteerimise süsteem, mis tagab lapsele määratud elatismaksete õigeaegse laekumise. Süsteem peab hõlmama riikliku institutsiooni loomist, mis maksab last kasvatavale vanemale õigeaegselt välja väljamõistetud elatise miinimumi ning nõuab selle sisse elatise maksmise kohustust omavalt vanemalt.Lisaks on Riigikogu õiguskomisjonis menetluses seaduseelnõu, millega tugevdatakse mõjutusvahendeid elatisraha maksmisest kõrvale hoidvate isikute suhtes.Sotsiaalkomisjon otsustas saata Riigikogu otsuse „Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele“ eelnõu (773 OE) Riigikogu täiskokku lõpphääletusele 27. jaanuaril.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700