Täiendava maksuvaba tulu eelnõu esitati Riigikogule

IRL  esitas täna Riigikogule tulumaksuseaduse muutmise eelnõu, millega madalapalgalistele rakenduks täiendav maksuvaba tulu.

Muudetakse tulumaksuseaduse 01.01.2015 jõustuvat redaktsiooni (RTI, 11.07.2014, 23) TuMS g 234 lõige 1. Eelnõu eesmärk on vähendada madalapalgaliste isikute maksukoormust, seades sisse täiendava maksuvaba tulu, mille suurus varieerub nullist kui 346 euroni (koos üldise maksuvaba tuluga 500 eurot) kuus.

Selleks, et tagada maksusoodustuse kohaldamine nende suhtes, kes seda kõige rohkem vajavad, on täiendava mahaarvamise tegemine piiratud. Kui isiku kogutulu ei ületa 6000 eurot aastas (500 eurot kuus), siis rakendub täiendav maksuvaba tulu täies mahus (4152 eurot aastas ehk 346 eurot kuus), millele üldise maksuvaba tulu liitmisel muutub isiku tulu maksuvabaks täies ulatuses.

Kui isiku kogutulu on vahemikus 6000-10152 eurot aastas (500-846 eurot kuus), siis iga 6000 eurot ületav euro vähendab täiendava maksuvaba tulu suurust kuni nullini. Kui isiku kogutulu ületab 10152 eurot aastas, siis kaotab ta õiguse täiendavale mahaarvamisele, kuid tema suhtes jääb jätkuvalt kehtima üldine maksuvaba tulu, mille suurus on 1848 eurot aastas (154 eurot kuus).

Samuti ei kaotata ära ega piirata ühtegi muud olemasolevat mahaarvamist (täiendav maksuvaba tulu laste eest, pensioni maksuvaba osa, tööõnnetushüvitise maksuvaba osa, eluasemelaenu intressid, koolituskulud, annetused, pensionisamba sissemaksed, vt TuMS §-d 23-281).

Mahaarvamine kehtib residendist füüsilistele isikutele, kuid on TuMS § 31 1 lõikes 2 nimetatud juhul kohaldatav ka teise Euroopa Majanduspürkonna lepinguriigi residendist füüsilisele isikule, kes saab maksustamisperioodil vähemalt 75% oma maksustatavast tulust Eestis. Kui Eesti resident saab vähemalt 75% oma maksustatavast tulust välismaalt, siis vastavalt TuMS § 28 lõikele 2 piiratakse täiendava maksuvaba tulu mahaarvamist samamoodi nagu muid mahaarvamisi.

Mõlemal juhul arvestatakse isiku kogutulu hulka ka välismaal saadud tulu.
Täiendavat mahaarvamist saab teha palgatulust (TuMS § 13), ettevõtlustulust (TuMS § 14) ning ajutise töövõime hüvitisest (TuMS § 20 lg 1). 

Käesolev seadus jõustuks 2016. aasta 1. jaanuaril. 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad