9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused PRIA toetuste tulumaksustamisel

1.jaanuaril 2015.a  jõustus Eestis tulumaksuseaduse muudatus, mille alusel maksustatakse tulumaksuga füüsilistele isikutele  makstavad põllumajandus- ja maaelutoetused.

Seadus on pannud PRIAle kohustuse füüsilistele isikutele makstavatelt toetustelt tulumaks kinni pidada. Tulumaksuga maksustatakse kõik toetused, mille väljamakse kuupäev on alates 1.jaanuarist 2015.a.

2015. aastal on tulumaksu määr  20 % ja maksuvaba tulu 154 eurot kuus. Toetust saavatel eraisikutel on võimalus esitada PRIAle avaldus selle kohta, et toetuselt tulumaksu kinnipidamisel arvestataks maksustatavalt summalt eelnevalt maha tulumaksuvaba määr. (Kui tulu saadakse mitmest allikast, siis tuleb arvestada, et maksuvaba tulu määr ei rakendu iga tulu puhul eraldi, vaid 154 eurot kuus kokku). Arvestuste õigsust kontrollib Maksu-ja Tolliamet.

Avalduse võib esitada vabas vormis, kuid seal peaksid kindlasti olema järgmised andmed:

- ees- ja perekonnanimi;- isikukood;- kuupäev ja allkiri- PRIA toetustega seoses maksuvaba tulu rakendamise alguse kuupäev ;- Lisaks palume avaldusele lisada kinnitus, et samasisulist tulumaksuvaba määra rakendamise avaldust ei ole esitatud ühelegi teisele väljamakse tegijale.

Avaldust  saab saata:

- e-kirjaga digitaalselt allkirjastatult aadressil [email protected]

- või vormistada kirjalikult paberil ja anda PRIA maakondlikus teenindusbüroos klienditeenindajale- või saata posti teel aadressil Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet, Narva mnt 3, 51009 Tartu.

Allikas: PRIA

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700