Autor: Tuuli Seinberg • 8. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiil-ID aitab ajaga kaasas käia

Mobiil-ID võimaldab siseneda e-keskkondadesse, teha makseid, sõlmida tehinguid ning anda digiallkirju kiirelt ja turvaliselt ka nutiseadmeid kasutades.

Paindlik töötamine soosib üha enam nutilahendusi, ka tuleb  paljude töökeskkondade kasutamisel end turvalisuse huvides autentida. Selleks on mitmeid võimalusi: läbi panga, ID-kaardi või mobiil-IDga. Näiteks e-maksuametisse saab praegu siseneda ainult ID-kaarti või mobiil-ID kasutades. Nutiseadmes on Mobiil-ID ainus viis digitaalallkirja andmiseks ja kõige turvalisem viis enda tuvastamiseks.

Mida mobiil-ID teha võimaldab ja kuidas seda kasutada?

Mobiil-ID abil saab siseneda e-keskkondadesse, teha makseid, sõlmida tehinguid, anda digitaalallkirju ja hääletada valimistel. See on riiklikult tunnustatud digitaalne isikutunnistus.Mobiil-ID kasutamise alustamiseks minge oma mobiilioperaatori esindusse, kust saate uue SIM-kaardi.

Mobiil-ID võimaldab:1. Siseneda e-keskkondadesse (pangad, avaliku ja erasektori e-teenused: riigiportaal eesti.ee, e-maksuamet, ettevõtjaportaal, DigiDoc portaal).: pead meeles pidama vaid PIN 1 koodi ning saad teostada toiminguid nii mobiiltelefonis, tahvelarvutis kui ka personaalarvutis. Mobiil-ID on turvaline viis e-teenustesse sisenemiseks.: Digitaalallkirja abil saad teostada toiminguid elektrooniliselt ja paberivabalt. Digitaalallkiri on võrdne omakäelise allkirjaga. Kõik Eesti ametiasutused on kohustatud võtma vastu digitaalallkirjastatud dokumente.

Sinu võit

2. Anda digitaalallkirja (pangamaksete tegemisel, e-hääletamisel, lepingute sõlmimisel).Sinu võit

Kuidas taotleda Mobiil-IDd?

1. Pöördu oma mobiilioperaatori poole ja sõlmi Mobiil-ID leping. Võta kindlasti kaasa oma ID-kaart.2. Pärast Mobiil-ID lepingu sõlmimist saad uue SIM-kaardi.3. Aseta SIM-kaart mobiiltelefoni ning aktiveeri teenus Politsei- ja Piirivalveameti veebilehel, kasutades ID-kaarti.

Kuidas tagada turvaline kasutamine:

• Hoia Mobiil-ID PIN- ja PUK-koodid mobiiltelefonist lahus ja väldi koodide sattumist teiste isikute valdusesse.• Ära kraabi PIN-koode lahti enne, kui sul neid vaja läheb.• Kraabi PUK kood lahti alles siis, kui sul läheb seda vaja PIN-koodide avamiseks.• Ära kasuta PIN-koodidena lihtsaid kombinatsioone (0000, 1111, 1234, 2580 jne) ega oma sünnikuupäeva, maja- või korterinumbrit jne.• Võimalusel muuda oma Mobiil-ID PIN-koodid kohe pärast Mobiil-ID aktiveerimist.• Kui laenad mobiiltelefoni teisele isikule kasutamiseks, ei tohi kaasa anda Mobiil-ID PIN- ega PUK-koode.• Pea alati meeles, et Mobiil-ID abil antav digitaalallkiri on võrdne sinu käsitsi kirjutatud allkirjaga. Samamoodi nagu ID-kaardiga antud digitaalallkiri.• Kui oled kaotanud mobiiltelefoni ja/või SIM-kaardi teavita sellest koheselt mobiilioperaatorit, helistades mobiilioperaatori klienditoe numbril või pöördu lähimasse esindusse. SIM-kaart suletakse, ehk peatatakse ka sinu Mobiil-ID kasutamise võimalus.

Testi SIIN, kas oled ajale jalgu jäänud või oskad kaasaegseid lahendusi kasutada!

Allikas: http://www.id.ee/ 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700