5. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stipendiumide maksustamise uus kord

1. jaanuarist jõustusid tulumaksuseaduse muudatused, millega defineeritakse stipendiumi mõiste ning määratakse kindlaks, millal, kellele ja mis ulatuses võib maksuvaba stipendiumi maksta.

Tulumaksuseaduse muudatustega tuuakse füüsilistele isikutele makstavate stipendiumide tulumaksuvabastuse alused vabariigi valitsuse määrusest seadusesse ja korrastatakse neid. Kuna viimasel paaril aastal on stipendiumide maksmise ja maksustamise teema kerkinud eelkõige seoses spordiklubidega maksuhalduri ning ajakirjanduse huviorbiiti, on seadusandja leidnud, et stipendiumide maksustamise korda tuleks täpsustada.

Maksustamise kord seaduse alusel või riigieelarvest makstavaid stipendiume, välja arvatud sellised, mida makstakse seoses ettevõtlusega, töö- või teenistussuhtega või juriidilise isiku juht- või kontrollorgani liikmeks olekuga. Lisaks on maksuvaba vabariigi valitsuse kehtestatud tingimustel õppe- ja teadustööks ning loominguliseks ja sporditegevuseks makstav stipendium. Muu hulgas on vabariigi valitsuse määruse kohaselt maksuvaba selline stipendium, mida maksab tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja kantud ühing avaliku konkursi alusel.

Kehtiva tulumaksuseaduse redaktsiooni kohaselt on kaht liiki stipendiume, mida füüsiline isik võib saada maksuvabalt. Tulumaksuga ei maksustata

Stipendium või töötasu

Rahandusministeeriumi ja maksuhalduri hinnangul maksavad praktikas mittetulundusühingud ja sihtasutused stipendiumi nime all sageli tegelikult tasu mingi tegevuse või töö eest. Sel moel välditakse tööjõumaksude tasumist. Otsustamaks, kas tegemist on töö- või stipendiumilepinguga, tuleb eelkõige kaaluda isikutevahelist sõltuvussuhet. Töölepingut eristab stipendiumilepingust suurem sõltuvussuhte määr.Levinud on stipendiumi nime all töötasu maksmine spordivaldkonnas nii profisportlastele kui ka kohtunikele, treeneritele ja masseerijatele. Jõustunud on ka halduskohtu otsus, kus MTÜ Spordiklubi Martin Reimi Jalgpallikool ning maksu- ja tolliamet vaidlesid selle üle, kas treeneritele makstud stipendiumid on maksuvabad või tuleks need maksustada nagu töötasu. Jalgpallikool kaotas vaidluse. Halduskohus nõustus maksuhalduri lõppjäreldusega ning märkis, et maksuvaba stipendiumi ei saa maksta isikule, kes teeb stipendiumi maksja kasuks tööd. Vaidlusaluseid stipendiume saanud treenerid olid majanduslikus mõttes jalgpallikooli töötajad. Neil oli kohustus korraldada treeninguid jalgpallikooli juhi kehtestatud ajakavade alusel.Kohtuvaidluses käsitleti ka seda, kas treeneritele üldse on võimalik stipendiumi maksta. Nimelt leidis maksuhaldur, et maksuvaba stipendiumi saab maksta vaid sporditegevuses osalemiseks, ent treenerid sporditegevuses ei osale, vaid juhendavad ja abistavad sportlasi. Kohus leidis, et treenerid osalevad sporditegevuses samamoodi nagu võistlevad sportlasedki või sportlaste teised abimehed nagu suusatajate määrdespetsialistid või tehnikasportlaste mehaanikud. Seejuures märkis kohus, et olenemata treeneri tegevuse kvalifitseerumisest sporditegevusena ei ole maksuvaba stipendiumi maksmine lubatud, kui see tegevus on treeneri jaoks töö, mida ta teeb stipendiumi maksja kasuks.

Stipendiumi definitsioon1. jaanuarist 2015 jõustuvas tulumaksuseaduse redaktsioonis on sätestatud stipendiumi definitsioon, et pakkuda senisest enam õigusselgust. Kuna ka muudes õigusaktides pole stipendiumi mõistet selgitatud, peeti vajalikuks seda teha tulumaksuseaduses. Definitsiooni kohaselt on stipendium tulumaksuseaduse tähenduses tulevikku suunatud toetus, mida makstakse teadmiste või oskuste omandamise, võimete arendamise ning loomingulise või teadusliku tegevuse soodustamiseks. Definitsioon sisaldab ka välistust, et stipendiumina ei käsitata väljamakset, millega tunnustatakse või tasustatakse mingit tegevust või mille tegemisega väljamakse tegija omandab õigused teosele.

Eelnõu kohaselt on tulumaksu kontekstis stipendium selline summa, mille maksmisega antakse isikule tingimused ja vahendid õppimiseks või enesetäiendamiseks. Maksuvabastuse seisukohalt pole oluline, kas stipendiumi makstakse regulaarselt või ühekordselt.

! Tähtis on, et stipendiumi maksmisega ei kaasneks selle saaja allutamist stipendiumi maksja sisekorrale, juhistele või järelevalvele (v.a näiteks õppestipendiumidega kaasneda võiv õppe- või uurimistöö reeglite järgimise kohustus) ning et olemuselt poleks tegu tasu maksmisega mingi töö tegemise või teenuse osutamise, sealhulgas teose loomise eest.

Maksuvabad stipendiumid

Vabariigi valitsuse määruses sätestatud maksuvabastused tuuakse 1. jaanuarist 2015 tulumaksuseadusesse korrastatud kujul. Tulumaksuga ei maksustata stipendiumi:1) mille maksmine on sätestatud seaduses või valla- või linnavolikogu määruses või mida makstakse riigieelarvest;2) mida maksab oma õpilasele või üliõpilasele Eesti Vabariigi haridusseaduses nimetatud õppeasutus või sellega samaväärne välisriigi õppeasutus;3) mida maksab üliõpilasele riigi või kohaliku omavalitsuse teadus- ja arendusasutus või avalik-õigusliku juriidilise isikuna või sellise isiku asutusena tegutsev teadus- ja arendusasutus seoses tema õppe- ja teadustööga;4) mida maksab välisriigi valitsus või välisriigi kohaliku omavalitsuse üksus või rahvusvaheline või valitsustevaheline organisatsioon.

Deklareerimise kord

Alates 1. jaanuarist on nimekirja kantud mittetulundusühingutel ja sihtasutustel kohustus näidata tulude kasutamise deklaratsioonil ka detailsed andmed möödunud kalendriaasta jooksul makstud tulumaksuvabade stipendiumide kohta, see tähendab stipendiumi saanud isikute ja igale isikule makstud stipendiumi suuruse kohta.Stipendiumide deklareerimise kohustus seondub teiste stipendiumide maksuvabastusega seotud muudatustega. Eesmärk on võimaldada maksuhaldurile tõhusamat järelevalvet maksuvabade stipendiumide maksmise õiguspärasuse üle, et muuta mittetulundusühingute seas levinud praktikat maksta stipendiumi nime all tegelikult palka.Tasub tähele panna, et nimetatud andmed on maksukorralduse seaduse kohaselt avalikud. Maksukorralduse seaduse järgi kuuluvad andmed tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja kantud mittetulundusühingu ja sihtasutuse tulude ning nende kasutamise kohta, samuti usulise ühenduse tulude kasutamise kohta andmete hulka, mida maksuhaldur võib maksukohustuslase nõusoleku ja teadmiseta avaldada igaühele. Seega muutuvad avalikuks ka andmed ühingute makstud stipendiumide suuruse ja saajate kohta. Selliste andmete vastu on seadusandja arvates olemas avalik huvi. Eriti arvestades, et avalik peab olema ka konkurss, mille korraldamine on üks stipendiumi tulumaksuvabastuse eeltingimus.Uus stipendiumide maksustamise kord peaks kõigile asjaosalistele maksuvabade stipendiumide maksmise alused selgemaks muutma. Esiteks tuleb maksuvabastuse aluseid otsida ainult ühest õigusaktist ja teiseks on selgelt defineeritud stipendiumi mõiste.

Täismahus artiklit lugege ajakirjast RP Praktik !

Autor: Kersti Tirmaste, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700