2. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pangas saab vahetada Leedu litte eurodeks

Eesti Pank vahetab alates tänasest kuni veebruari lõpuni Leedu liti pangatähti eurodeks keskkursi ja teenustasuta, et toetada koos teiste euroala keskpankadega Leedu liitumist euroalaga.

1. jaanuaril ühines Leedu euroalaga ja sel päeval võeti Leedus liti asemel kasutusele euro kursiga 1 euro = 3,45280 litti. Eesti Pank pakub vahetusteenust keskkursiga ja teenustasuta Eesti Panga muuseumis selle lahtioleku ajal. Päevalimiit inimese ja tehingu kohta on 1000 eurot. Liti münte Eesti Pank ei vaheta.

„Euroala keskpankadel on pikaaegne traditsioon, et värske liituja endist rahvusvaluutat vahetavad eurode vastu kahe kuu jooksul kõik euroala keskpangad. Sarnast abi pakuti Eestile meie liitumisel euroalaga ning sama tehti ka Lätiga. Alates märtsist saavad inimesed enda kätte jäänud litte vahetada keskkursiga vaid Leedus,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. 

Leedus on võimalik vahetada keskkursiga nii liti pangatähti kui ka münte pangakontorites kuni  järgmise aasta juuni lõpuni ning 330 Leedu postkontoris kuni märtsi lõpuni. Mõned pangad vahetavad Leedu liti pangatähti kuni 31. detsembrini 2015. 1. jaanuarist vahetab litte eurodeks ka Leedu keskpank – keskkursiga, piiramatus koguses ja tähtajatult.

Leedu pankades arvelduskontodel olevad litid vahetatakse eurodeks automaatselt keskkursiga ja teenustasuta.

Leedu litt kehtib ametliku maksevahendina veel kahe nädala jooksul pärast euro kasutuselevõttu. Alates 16. jaanuarist on Leedus ainuke ametlik maksevahend euro.

Eesti Panga muuseumis saab jätkuvalt vahetada ka nii krooni pangatähti kui ka münte eurodeks kursiga 1 euro = 15,6466 krooni. Teenus on tasuta.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700