Autor: Tuuli Seinberg • 17. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastaaruanne: Marek Helm

MTA peadirektori Marek Helmi sõnutsi on möödunud aasta olnud positiivne. Uuelt aastalt ootab ta uuenduste reaalset mõju maksude laekumisele ning uue e-maksuameti valmimist.

2014. aasta suurimad kordaminekud ja läbikukkumised

Mööduv aasta on olnud MTA jaoks teguderohke ning positiivseid tulemusi on näidata kõigis tegevusvaldkondades. Suurematest projektidest käivitusid töötamise registreerimine ja jõustus käibedeklaratsiooni lisal vähemalt 1000-euroste arvete deklareerimise kohustus.

Juulis 2014 käivitus MTA eestvedamisel töötamise register, mis koondab kokku kõik töötamisega seotud informatsiooni, mis seni riigi erinevatesse registritesse koguti. Tegemist on täiesti uue andmekvaliteediga, mis on esimese nelja kuuga kasvatanud ametlikku sissetulekut saanud inimeste arvu ligi 9000 võrra. Täiendavat maksulaekumist on need neli kuud toonud hinnanguliselt 5,1 miljonit eurot.

 Tehinguinfo ehk üle 1000-euroste arvete deklareerimise eesmärk on lihtsustatult öeldes käibedeklaratsioonidel kajastatud informatsiooni õigsuse kontrollimise võimaldamine. Tehinguinfo deklareerimisega tahame MTA riskianalüüsi ja kontrolliprotsessi efektiivsemaks muuta ning leida riskiga isikud senisest kiiremini. Nii saab nendega tegelema hakata enne, kui nende tekitatud maksukahju on väga suureks kasvada jõuab. Süsteemi rakendumisel väheneb maksuhalduri vajadus pöörduda maksukuulekate isikute poole.

Samuti jätkus koostöös teiste ametitega kasutatud autode turu korrastamine. Ametite tegevuse tulemusel on uuemate kasutatud autode müügiga tegelevatelt kontrollitud ettevõtetelt laekunud kolm miljonit eurot rohkem käibemaksu, kogu sõidukite sektoris tegutsevatelt ettevõtetelt on ajavahemikul detsembrist 2013 kuni oktoobrini 2014 laekunud 5,4 miljonit eurot rohkem käibemaksu võrreldes perioodiga detsembrist 2012 kuni oktoobrini 2013. Tallinna Kadaka autoturu kontrollitud müügiplatsidel tegutsevate ettevõtete käibemaksu laekumine on võrreldes eelmise aastaga kasvanud miinuspoolelt plusspoolele: kui varem küsiti ca 5000 eurot käibemaksu tagasi, siis praegu hoopis makstakse ca 8000 eurot käibemaksu.

MTA on teinud kütusesektoris alates 2013. aasta lõpust põhjalikumat kontrolli ja tegutsenud otsustavalt suurima riskiga ettevõtjatega. Mitmed suured pettuseskeemid on paljastatud, kuid üldiselt on pettused kütuseturul endiselt probleemiks. Kütuste müügiga tegeleb palju selliseid, kellel puudub oskus ja tahe ausalt äri ajada. Seetõttu tulebki otsida lisaks tavapärastele kontrollimeetoditele ka muid turu korrastamisele kaasa aitavaid vahendeid. Ameti tegevuste tulemusel on tänavu võrreldes eelmise aastaga käibemaksu laekumine vedelkütusealase registreeringuga ettevõtete seas oluliselt kasvanud – 2014. aasta jaanuar-juuli on kütusemüüjate käibemaksu tasumise kohustus võrreldes eelmise aastaga kasvanud 30 miljoni euro ehk 38 protsendi võrra. Samal ajal vähenes maksuvaba käibeta Eesti sisene müük 8 protsendi võrra.

Alates 2012. aastast on MTA kõvasti panustanud salasigarettide turu vähendamisse ning Nielseni tühja paki uuringu kohaselt on salasigarettide turg selle ajaga langenud juba alla 20 protsendi, samal ajal on kasvanud salasigareti paki hind salaturul. Mööduva aasta jooksul on ühekordsete reisijate sisenemiste arv Venemaalt võrreldes eelmise aastaga 6% suurem ning korduvate reisijate sisenemiste arv 28% väiksem. Suve lõpuks oli legaalsete sigarettide müük Narva kauplustes võrreldes eelmise aastaga kasvanud üle 70%. Muutus on tulnud ennekõike Venemaalt aktsiisikaupasid toomas käinud inimeste kadumise arvelt. Praktikas tähendab see seda, et piirijärjekordasid enam sisuliselt ei olegi ning kui rahaliselt rääkida, siis umbes 2 miljonit eurot maksukahju on selle aasta jooksul ära hoitud.

Ootused 2015. aastale

Tuleval aastal jätkame 2014. aastal tööle hakanud uuenduste sissetöötamist, ennekõike tuleb suur edasiminek ning kasu riskianalüüside ja kontrolliobjektide valimise osas tehinguinfo deklareerimise pinnalt, samuti ootame selle reaalset mõju maksude laekumisele ja pettuste vähenemisele. Tuleval aastal alustame ka uue e-maksuameti loomisega ja arendustegevustega. Uuel aastal tuleb uus tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni (TSD) vorm ning liigume selles suunas, et füüsilise isiku tuludeklaratsiooni (FIDEK) oleks võimalik esitada ühe puutega. Samuti saavad 2015. aastal hoo sisse tolliinfosüsteemide uuendused, Narva maanteepiiripunkt saab uue kuue ning algatame hanke raudteeröntgeni soetamiseks Narva.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700