12. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Volitatud ettevõtjatele eraldi piiriületusjärjekord

Täna, 12. detsembril jõustub riigipiiri seaduse muudatus, millega luuakse volitatud ettevõtjatele võimalus broneerida kõigis Eesti piiripunktides piiriületus eraldi järjekorras.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul annab seadusemuudatusega loodav volitatud ettevõtjate ehk AEO-de (Authorised Economic Operator) järjekord võimaluse broneerida optimaalseim piiriületuse aeg. „AEO järjekorra kasutamiseks avatakse AEO-le vastav konto elektroonses järjekorrasüsteemis. Selle konto abil saavad ettevõtjad kasutada piiriületusel eraldi järjekorda,“ selgitas Koidu.

Prioriteetne elektroonne järjekord AEO-dele on ainulaadne lahendus, sellist e-järjekorral põhinevat eelisjärjekorda AEO-dele teistes riikides veel ei ole. „Kui mujal on AEO-dele piiriületuseks füüsiliselt eraldatud radasid, siis meie e-järjekord võimaldab sujuvat eelisjärjekorda, mitte lihtsalt natuke lühemat järjekorda. Ettevõte saab eraldi AEO-de järjekorra kaudu logistikat senisest oluliselt täpsemini korraldada,“ lisas Koidu.

Uus IT-lahendus hakkas tööle juba eelmise aasta lõpus. Alates sellest on olnud võimalik pakkuda AEO staatusega ettevõtjatele oluliselt käegakatsutavamaid eeliseid võrreldes teiste ettevõtetega. „Näiteks teatud tingimustel tollikontrollist vabastamine, tagatissumma vähendamine ja eeliskohtlemine teeninduskohtades. Seeläbi muutub tollivormistus kiiremaks ning ettevõtjad saavutavad ka reaalse rahalise kokkuhoiu,“ loetles Koidu AEO staatusega ettevõtjatele pakutavaid hüvesid.

"2016. aastal rakendub ka Euroopa Liidus uus tolliseadustik, mis näeb AEO-dele ette senisest suuremaid soodustusi seoses tolliformaalsustega. Kõige suurem võit tuleb muudatustest tagatissummade arvutamise metoodikas, mis hakkab lähtuma ainult ettevõtja usaldusväärsusest. Ettevõtetele, kes ei ole AEO-d, võivad tagatissummad pärast uue tolliseadustiku rakendumist tõusta. Lisaks saab AEOdel olema oluliselt lihtsam taotleda erinevaid tolliotsuseid."

AEO on määratud kriteeriumidele vastav, usaldusväärne ja tolli jaoks madala riskiga ettevõte ning AEO sertifikaat antakse ettevõttele pärast tema tausta ja äritegevuse põhjalikku kontrolli. Eestis on praegu 24 AEO-d, keda vabastati tänu nende staatusele selle aasta jooksul tollikontrollist 1455 korral. Ettevõtete jaoks tähendab see umbes 7 ööpäeva jagu säästetud aega kuus.

Lisainfot AEO staatuse kohta saab MTA kodulehelt vastavast rubriigist http://www.emta.ee/index.php?id=21585.

AEO järjekorra kasutamise õiguse saamiseks tuleb pöörduda Maksu- ja Tolliameti poole [email protected]

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700