11. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigilõivud tõusevad uuest aastast

Riigikogu kiitis eile heaks valitsuse algatatud uue riigilõivuseaduse, millega ümardatakse riigilõivumäärad ülespoole , ent näiteks põlvnemise tuvastamise hagi muutub teatud tingimustel riigilõivuvabaks.

Seadus korrigeerib kõiki riigilõivumäärasid, mistõttu oli vajalik uue seaduse vastuvõtmine. Valdav osa selles seaduses tehtud muudatustest on seotud ümardamisega. Euro kasutusele võtmisel arvutati riigilõivumäärad ümber sendise täpsusega. Käesoleva seadus puhul on ümardamise mõte selles, et lõivusid oleks isikutel mugavam tasuda ning lõivu võtjatel lihtsam hallata ja arvestada..

"Riigilõivu määra suuruste puhul on läbivaks eesmärgiks nende kulupõhisus. Et riik ei koguks läbi lõivude rohkem raha kui nende kogumiseks ja administreerimiseks kulub," ütles eelnõu rahanduskomisjoni poolne ettekandja Remo Holsmer

„Seni kehtivad riigilõivude määrad on aastast 2011. Siis arvutati lõivud sendise täpsusega ümber kroonidest eurodeks. Uus seadus lihtsustab riigilõivude tasumist ja haldamist,“ lisas Holsmer.Üks tähelepanuväärne muudatus eelnõus on see, et muuta põlvnemise tuvastamine taotlejale odavamaks ja mugavamaks. „Impulss sellise muudatuse ettevalmistamiseks on tulnud õiguskantslerilt ning see valmistati komisjoni poolt ette koostöös Justiitsministeeriumiga. Senise korra kohaselt tuleb põlvnemise tuvastamise hagilt tasuda riigilõivu 300 eurot. Seadus muudab põlvnemise tuvastamise hagi esitamise riigilõivuvabaks, kui põlvnemise tuvastamist nõutakse koos elatisega. Kui põlvnemise tuvastamist nõutakse ilma elatist nõudmata, siis on riigilõivumääraks hagi esitamisel 40 eurot,“ märkis Holsmer.Samuti võib esile tuua Põllumajandus-Kaubanduskoja initsiatiivil sündinud muudatused, mille tulemusel mahepõllumajanduse, seemnete sertifitseerimise ja sordikaitse valdkonna riigilõivumäärasid ei tõstetud eelnõus algselt väljapakutud määral.Riigilõivumäärade kehtestamisel võeti aluseks erinevatest suurusjärkudest lähtuvad kriteeriumid. Väiksem kui 1-eurone riigilõivumäär on 5 sendi täpsusega, välja arvatud väiksem kui 5-sendine riigilõivumäär. Alates 1-eurosest riigilõivumäärast on see 1 euro täpsusega. Alates 100-eurosest riigilõivumäärast on 5 euro täpsusega ja alates 1000-eurosest riigilõivumäärast 10 euro täpsusega.

Samuti tõusevad isikut tõendava dokumendi, reisidokumendi, elamisloa lõivud, koolituslubade lõivud, taimede paljundamise ja sordikaitseseaduse ja mahepõllumajanduse lõivud, maksu- ja tolliameti siduva eelotsuse lõivud vastavalt toimingute tegelike kulude suurenemisele.

Neid määrasid tõstetakse vastavalt toimingute tegelike kulude suurenemisele.

Muudatused jõustuvad 1. jaanuarist 2015.

Mõned näited kavandatud muudatustest:

• Isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 25 eurot ja välisesinduses 50 eurot.

• Elamisloakaardi väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 31 eurot ja välisesinduses 35 eurot.• Euroopa Liidu kodaniku perekonnaliikme elamisloakaardi väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 25 eurot ja välisesinduses 25 eurot.• Mobiil-ID vormis väljaantava digitaalse isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 7 eurot.• Digitaalse isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbivaatamise eest tasutakse riigilõivu 16 eurot ja välisesinduses 20 eurot.• Isiku soovil isikutunnistuse väljaandmise taotluse läbivaatamise eest viie tööpäeva jooksul tasutakse riigilõivu 45 eurot.• Isiku soovil elamisloakaardi väljaandmise taotluse läbivaatamise eest viie tööpäeva jooksul tasutakse riigilõivu 64 eurot.

• Füüsilisest isikust ettevõtja, täisühingu või usaldusühingu äriregistrisse kandmise eest tasutakse riigilõivu 13 eurot.

• Osaühingu, aktsiaseltsi, tulundusühistu või välismaa äriühingu filiaali äriregistrissekandmise eest tasutakse riigilõivu 145 eurot, kiirmenetluse kandeavalduse alusel registrisse kandmisel 190 eurot.• Hooneühistu registrisse kandmise eest tasutakse riigilõivu 20 eurot.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700