11. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida arvad uuest raamatupidamisseadusest?

Kaubandus- Tööstuskoda ootab ettevõtjate arvamusi raamatupidamise seaduse eelnõu väljatöötamiskavatsuse kohta, millega muu hulgas soovitakse lihtsustada väikeettevõtetel majandusaasta aruande koostamise reegleid ning tõsta auditi ja ülevaatuse piirmäärasid.

Mis on muudatuste eesmärk?

Uue raamatupidamise seaduse eesmärgiks on kaasajastada raamatupidamise korraldamist ning finantsaruandluse koostamist ja avalikustamist puudutavaid reegleid. Teatud osa uuendustest on seotud ka EL-i õiguse ülevõtmisega Eesti õigusesse.

Keda mõjutab?

Kavandatavad muudatused puudutavad kõiki ettevõtjaid.

Milliseid muudatusi plaanitakse teha?Soovitakse tõsta auditi ja ülevaatuse piirmäärasid, mida plaanitakse rakendada 2017. aastal esitatavate aruannete kohta. Auditi ja ülevaatuse piirmäärade võimalike muudatustega saab lähemalt tutvuda siin. mõistet (ettevõtja, kelle aruandeaasta kohustused ei ole suuremad kui 50% omakapitalist; on üks osanik, kes on ka juhatuse liige ning bilansimaht on kuni 175 000 eurot). Ettevõtjate liigitusega saab lähemalt tutvuda siin. väike-, mikro- ja nanoettevõtjate majandusaasta aruande koostamise ning avalikustamise reegleid. Ühe alternatiivi kohaselt peaksid väike- ja mikroettevõtted koostama edaspidi vaid bilansi, kasumiaruande, 8 lisa ning tegevusaruande. Nanoettevõtjad võivad piirduda ainult bilansiteabe koostamise ning avalikustamisega.määrusega. See tähendab, et praegu kehtivaid Toimkonna juhendeid ootavad ees teatud muudatused.Uue seaduse jõustumisel ei peaks enam raamatupidamise algdokumendile märkima tehingu teise osapoole elukoha aadressi, kui teiseks osapooleks on füüsiline isik. Lihtsustust ei tohiks rakendada juhul, kui teine osapool nõuab nende andmete märkimist.. Selleks moodustatakse ekspertkomisjon. Muutmist võivad vajada mõisted, mille leiab siit.

Kasutusele soovitakse võtta naonoettevõtja

Plaanitakse lihtsustada

Raamatupidamise Toimkonna juhendid plaanitakse kehtestada rahandusministri

Väljatöötamiskavatsuse kohaselt on alates 2016. aasta esimesest poolest avalik sektor kohustatud vastu võtma e-arveid ning sama aasta teisest poolest on erasektor kohustatud avalikule sektorile esitama ainult e-arveid.

Soovitakse üle vaadata ja ühtlustada raamatupidamislikke mõisteid

Algselt soovis rahandusministeerium eelnõuga uuendada arvestusekspertide kutsesüsteemi ning ühildada see mõne rahvusvaheliselt tunnustatud kutsesüsteemiga. Samuti plaaniti moodustada Arvestusekspertide Kogu. Nimetatud teemad on aga eelnõust välja jäetud, sest vajavad täiendavaid arutelusid.Millal plaanitakse muudatused jõustada?

Eeldatavasti juulis 2015

Ettevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 23. detsembriks e-posti aadressile [email protected].

Kavandatavate muudatustega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Allikas: Kaubandus-Tööstuskoda

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700