10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaksuseaduse üllatavad muudatused

Advokaat Tanel Molok tutvustas SORAINENi ärihommikul tulumaksuseaduse muudatusi, mis võivad uuel aastal maksumaksjatele üllatusena tulla. 

Alates 1. jaanuarist 2015 jõustub tulumaksuseaduse muudatus, mille järgi peavad residendist juriidilised isikud ning Eestis püsivat tegevuskohta omavad mitteresidendist juriidilised isikud 10. veebruariks 2015 deklareerima kõik minevikus esinenud asjaolud, mis võivad mõjutada nende tulevast tulumaksukohustust. Seaduse seletuskirjas on öeldud, et kui varasemalt tekkinud õiguseid 10. veebruariks 2015 ei deklareerita, kaotavad maksumaksjad õiguse neid edaspidi väljamakseid tehes maksuvabastuseks kasutada.

Deklareerida tuleb asjaolud, mis võimaldavad hilisematelt väljamaksetelt tasumisele kuuluvat tulumaksu vähendada. • äriühingu omakapitali tehtud sissemaksed,

Deklareerida tuleb:

• välisriigis kinnipeetud ja tasutud tulumaks,• saadud tulud, mille arvel saab maksta tulumaksuvabalt dividende ja teha väljamakseid omakapitalist,• teisele äriühingule kuulunud samasugused õigused, mis on saadud äriühingute ühinemise, jagunemise või ümberkujundamise käigus.

Selleks, et vältida varasemalt omandatud õiguste kaotamist, tuleb äriühingutel üle vaadata kõik ajaloo jooksul esinenud asjaolud, mis võimaldaksid äriühingu tulumaksukohustust vähendada ning need õigeaegselt deklareerida.

Edaspidi tuleb eeltoodud maksukohustuse tekkimist mõjutada võivad asjaolud deklareerida jooksvalt selle asjaolu esinemisele järgneval kuul. 

Autor: Tuuli Seinberg, Tanel Molok

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700