10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu võttis vastu 2015. aasta riigieelarve

Sotsiaaldemokraadist rahanduskomisjoni juhi Rannar Vassiljevi (vasakult esimene) sõnul sai komisjoni toetuse 540 projekti, mida rahastatakse riigieelarvest ühekordse toetusena.

Riigikogu võttis 56 poolthääle ja 35 vastuhäälega vastu 2015. aasta riigieelarve seaduse. Eelarve tulude mahuks on kavandatud 8,45 miljardit eurot, mis on tänavusega võrreldes 7% rohkem.

Kulude kogumaht on 8,54 miljardit eurot, mida on võrreldes praeguse aastaga 6% rohkem, teatas riigikogu pressiteenistus.

Valitsussektori eelarvepositsioon on tuleval aastal struktuurses ülejäägis 0,8% sisemajanduse kogutoodangust, mis on 0,6% suurem riigi eelarvestrateegias kavandatust. Riigieelarve on koostatud, võttes aluseks majanduskasv 2,5% SKPst.

Rahanduskomisjoni esimehe Rannar Vassiljevi sõnul tegi rahanduskomisjon kolmanda lugemise käigus tegi koondettepaneku, mille alusel suurendati regionaalseid investeeringuid, toetati erinevaid kolmanda sektori ja kodanikuühiskonna projekte.

Komisjoni toetuse sai 540 projekti, mida rahastatakse riigieelarvest ühekordse toetusena. Samuti nähti ette õpetajate töötasu alammäära tõstmine 900 euroni kuus haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisala eelarvevahendite arvelt. Lisavahendid eraldati ka tervishoiutöötajate palgatõusuks ja rahvusringhäälingule venekeelse kanali avamiseks.

2015. aastast tõusevad lastetoetused ja suureneb lastega perede toimetulekutoetuse piir ning vanaduspension kasvab 5,9%. Esimese ja teise lapse toetus tõuseb järgmisel aastal 45 euroni kuus, kolmanda lapse puhul 100 euroni. Tasuta koolitoit laieneb ka gümnaasiumi õpilastele.

Tuleval aastal kasvab riigieelarvest saavate töötajate palgafond vähemalt 3%, õpetajate ning sotsiaal-, kultuuri- ja sisejulgeoleku töötajate palgad kasvavad 4,5%.

Eelarve kaitsekulutused on aegade suurimad. Kaitsekulud on 412 miljonit eurot, mis moodustab 2,05% SKPst. Siseministeeriumi eelarve on järgmisel aastal 457 miljonit eurot. Avaliku korra ja julgeoleku tagamiseks eraldatakse riigieelarvest 425 miljonit eurot.

Tuleva aasta riigieelarve näeb ette tööjõumaksude alandamise, väheneb tulumaksumäär ja töötuskindlustusmaks, samuti kasvab maksuvaba tulu.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700