10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastaaruanne: Dmitri Jegorov

RMi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov ootab uuelt aastalt, et majanduskasvu kõige vähem takistavad varamaksud tõuseks senisest tähtsamale kohale ja madalapalgaliste maksukoormus langeks.

2014. aasta suurimad kordaminekud ja läbikukkumised

Olulisematest 2014. a jõustunud muudatustest väärivad äramärkimist töötamise register, tööandja sõiduautode sisendkäibemaksu piirang, detailse käibeinformatsiooni esitamise kohustus (KMD INF) ning tasutud maksude avalikustamine. Klassikaliste maksumuudatustega on siin tegu vaid ühel juhul. Omatarbe maksustamine, kui tööandja sõiduautot kasutati tööga mitteseotud eesmärkidel, asendus sisendkäibemaksu piiranguga sellesama auto pealt. Ülejäänud juhtudel oli tegu pigem maksuhalduse uuendustega, mille tulemusena peaksid siiski kasvama ka maksulaekumised.Eelarvetulu tagamiseks eelistame kehtivate maksude paremat kogumist. Maksuseadustesse aukude jäämisel või nõrga vabatahtliku maksukuulekuse puhul on alati võimalus leida puuduolev raha, kaotades maksusoodustusi või tõstes maksumäära. Aga kas me kõik oleksime sellega nõus? Vaevalt.

Ootused 2015. aastale

Järgmine aasta on valimiste aasta. Juba praegu paistab ajakirjandusest, et kõik poliitilised jõud tahavad ühte-teist maksuseadustes muuta. Seda aga, millega meil tuleb üsna kiires tempos tegeleda, saame me öelda alles märtsi alguses. Küll on neid teemasid rohkem, kui me täna teame, sest kõiki lubaduste katteallikaid ei ole avalikustatud ning paljud ideed sünnivad alles koalitsiooni läbirääkimistel.Maksuspetsialistidena sooviksime me näha, et majanduskasvu kõige vähem takistavad varamaksud tõusetuksid senisest tähtsamale kohale meie maksustruktuuris. Ka madalapalgaliste maksukoormus võiks langeda. Sellised on olnud ka välisekspertide soovitused meile. Tõenäoliselt on teemaks üüritulude maksustamine, sest olukord üüriturul vajab korrastamist. Et tõsta maksusid puudutavate otsuste kvaliteeti üldiselt, soovime teostada kordusuuringu maksukoormuse jagunemisest eesti ühiskonnas.  

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700