4. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjate kasum kahanes

Ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 859 miljonit eurot, mis oli 7% väiksem kui aasta varem samal ajal. Kasumi kukkumisse panustas enim ehitus- ja hulgikaubandussektor.

Statistikaameti teatel vähenes kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum 13%, eelkõige põhiliselt ekspordile suunatud elektroonika ning puidu- ja kütteõlide tööstuse kasumite vähenemise tõttu.

Suurima positiivse panuse ettevõtlussektori kogukasumisse andsid veonduse ja laonduse ning majutus- ja toitlustusettevõtted.

Ettevõtted müüsid kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,6 miljardi euro eest, mis oli 2% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu vähenes 4%, mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses.

Samas jaekaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes 7%.

Ettevõtete kulud vähenesid eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 1% võrra. Tööjõukulud suurenesid 8%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 3% ja 6%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5600 eurot kvartalis, mis jäi mullusele tasemele.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb jätkuvalt. Ettevõtted investeerisid tänavu kolmandas kvartalis 586 miljonit eurot, mis oli 16% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Investeeriti peamiselt ehitistesse, masinatesse ja seadmetesse.

Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ning veonduse- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes aastataguse ajaga suurenesid investeeringud maasse ning arvutitesse ja arvutisüsteemidesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700