Finantssektoris ootab 100 miljonit maksutulu

Riigikogu liige Lembit Kaljuvee teeb ettepaneku maksustada pangandussektor ettevõtte tulumaksuga, sest see annaks tuge riigieelarvele ning süvendaks Eesti inimeste usku õigluse võimalikkusesse.

Tegelikult on selleteemalised arutelud juba ammu käinud, aga mingile tõsisemale tasandile pole jõutud. Aga arutlegem. Endise pangatöötajana tean väga hästi, et finantssektor on viimased 20 aastat elanud justkui või sees. Minevikus oli muidugi ka aegu, kus pangandussegi investeeriti, uuendati oluliselt tark- ja riistvara. Aga need ajad on ammu möödas.

Viimastel aastatel on pangad oma teenuseid järjest vähendanud – suletud on kontoreid, vähendatud nende lahtiolekuaega, ära on korjatud pangaautomaate. Ja eelkõige on kannatanud just väiksemad kohad ning inimestel muutub elu maal ehk suurematest linnadest väljaspool aina võimatumaks. Pankade kasuminumbrid on aga kohati lausa müstilised.

Paraku pole aga võrdsust siingi. Pankade emamaades on nendesamade pankade teenused palju odavamad kui asumaal ehk siis Eestis. Samas on Eestis panga kulud teenuste osas palju väiksemad. Ka töötajatele makstakse palka oluliselt vähem kui kodus. Ja raha hoitakse enda käes väga odavalt. Seejuures me ei tea, mis selle meilt väljaviidava rahaga üldse tehakse.

Eestil on aga maksuraha väga vaja. 20protsendiline maks annaks eelarvele suurt tuge. Siis oleks võimalik oluliselt enam toetada politseid ja läbi viia ka piirivalvereform, mida praegusel ajal on hädasti vaja teha. Kui pangandussektor tulumaksuga maksustada, võiks tulu ületada 100 miljonit eurot aastas.

Lisaks riigieelarve tummisemaks muutumisele süvendaks pangandussektori maksustamine ka meie inimeste usku õigluse võimalikkusesse.

Just pangandusest oleks õige maksuraha võtta, sest selles majandusharus pole viimastel aastatel oluliselt investeeritud ja pole seda ette näha ka lähitulevikus. Näiteks raske- ja mäetööstuses, mida ma täiendavalt ei maksustaks, on tegu väga suurte investeeringutega. Põlevkivisektor on praktiliselt kogu oma tulu investeerinud.

Loomulikult on kõik eelöeldu vaid idee- ja mõttetasandil. Lahendusi hetkel veel pole. Lisaks tuleks lahendada mitmeidki probleeme, sealhulgas juriidilisi. Ometi on seda teemat just viimasel ajal paljudes ringkondades arutatud. Ning teema ka väärib arutelu ja arvutusi.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad