25. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolinoored soovitasid  kiirtoidu- ja ülekaalumaksu

Ideaalne maksusüsteem on õiglane, väärtustab rohelist mõtteviisi ja säästab keskkonda ning maksustab kõrgelt auto kasutamist ja luksuskaupu, arvasid täna rahandusministeeriumis toimunud avatud uste päeva seminaril kahe Tallinna kooli abituriendid.

Noored pakkusid uute maksudena riigieelarvesse näiteks kiirtoidumaksu, kehamassi indeksit arvestavat ülekaalumaksu ning rohelist maksu keskkonda saastavatele tegevustele.

Avatud uste päeva seminaril tutvustati abiturientidele Eesti maksusüsteemi ning räägiti, milline on Eesti maksukoormus ning miks on vaja makse maksta. "Mida rohkem tunnevad koolinoored Eesti maksusüsteemi, seda paremini mõistavad nad, kuidas riik toimib," ütles rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov.

Tallinna Tõnismäe Reaalgümnaasiumi ja Tallinna Humanitaargümnaasiumi 12. klassi õpilased panid kokku maksusüsteemi. Iga õpilaste laudkond sai endale rühmatöös rolli, esindades mõnda huvigruppi, nagu ettevõtjaid, töötajaid, pensionäre, välisinvestoreid või üliõpilasi.Maksudena eelistasid noored kasutada tulude saamiseks üldlevinud makse, kuid arvestasid ka huvigruppide soove ning vajadusi. Näiteks automaksu puhul esitati võimalus maksustada eraldi autosid, mis kasutavad bensiini rohkem kui 12 liitrit 100 kilomeetri kohta. Erandliku ettepanekuna pakkusid füüsilisest isikust ettevõtjate huvigruppi esindavad noored näiteks taksojuhtidele mõeldes välja ka jalakäija rajamaksu, et kõndimise eest tasu võtta.Vastates küsimusele õiglasest maksukoormusest, ütlesid noored, et nende arvates oleks maksukoormus 10 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) liiga väike ja 50 protsenti liiga suur. Tänavu on Eesti maksukoormus 32,7 protsenti prognoositavast SKPst ja tuleval aastal peaks see riigikogus menetletava riigieelarve eelnõu järgi püsima samal tasemel.Igal sügisel tutvustavad rahandusministeeriumi avatud uste päeva seminaril spetsialistid koolinoortele rahandusvaldkonna teemasid ning õpilased saavad praktilise ülesandega uusi teadmisi riigi rahandusest. Kui eelmisel aastal oli teemaks eelarve, siis tänavune seminar keskendus maksudele. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700