Autor: Tuuli Seinberg • 17. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis muutub raamatupidaja töös?

Sel aastal rakendus palju seadusemuudatusi, ent ka uus aasta toob raamatupidajatele uusi norme ja vorme. Rödl & Partner Audit OÜ vandeaudiitor Mart Nõmper analüüsib olukorda ja annab nõu, kuidas sammu pidada.

Rödl & Partner Audit OÜ juhatuse liikme vandeaudiitor Mart Nõmperi sõnutsi on Eesti maksuseadused pidevas arengus ja muudatusi on palju ju iga aasta. „Mis teeb ehk selle aasta muudatused eriliseks on see, et praeguste muudatustega ületatakse teatud tasakaalulävi ning maksumaksjad tajuvad muudatusi ebaõiglastena. Eriti puudutab see näiteks nn üle 1000euroste tehingute deklareerimiskohustust, kus ka kõik ausad maksumaksjad rakendatakse käibemaksumaksupettuste vastu võitlemise vankri ette, ja stipendiumite maksustamise tõlgendamise muutumist spordi valdkonnas, kus aastaid kehtinud status quo maksuhalduri poolt ära muudeti,“ märgib Nõmper.

Mart Nõmper meenutab, et kui hiljutise majanduskriisi ajal tõsteti käibemaksumäär 18 %-lt 20%-le, mis tegelikult mõjutas kõiki maksumaksjaid oluliselt rohkem kui täna aktuaalsed maksumuudatused, siis valitses maksumaksjate hulgas suurem üksmeel ja mõisteti muudatuste vajalikkust. Täna aga tunnetavad maksumaksjad, et maksumuudatustega kaasneva täiendava koormuse eest ei saa nad vastu seda, mida ootavad: bürokraatia ei vähene, vaid suureneb, riigisektori efektiivsus ei kasva, vaid kahaneb, tegemata on omavalitsusreform, kvalifitseeritud tööjõu kaasamine piiri tagant on väga keeruline, tarkade kõrgepalgaliste töökohtade loomine on maksustamise mõttes väga kulukas, muudatusi tehakse põhjendamatult kiirustades ning huvigruppide seisukohti sageli vaid vormiliselt ära kuulates.

„Muudatustega kohanemine võtab aega, seetõttu soovitaksin raamatupidajatel vaadata, kuidas enda töökorralduse muutmisega endale aega juurde võita, näiteks läbi aruandluse automatiseerimise, andmete käsitsi sisestamise vähendamise ja digiarvete suurema kasutuselevõtu. Paradoksaalsel kombel soovib erasektor hea meelega digiarveid vastu võtta, kuid ise digiarveid väljastada soovitakse märksa vähem,“ annab Nõmper nõu.

Kõikidest seadustest, normidest ja vormidest, mida raamatupidajal on edukaks töötamiseks uuel aastal vaja teada, aga ka sellest, mis saab siis, kui neid mitte järgida, räägivad 16. detsembril seminaril „Mis muutub raamatupidaja töös aastal 2015“Mart Nõmper Rödl & Partner Audit OÜst, Virve Aru Rödl & Partner OÜst ja Alice Salumets Rödl & Partner Advokaadibüroo OÜst, Maigi Isotamm Deloitte Audit Eesti ASist ning Aidi Kallavus Advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene ASist.

LOE LISA!  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700