10. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Head raamatupidajate päeva!

10. novembril tähistatakse rahvusvahelist raamatupidajate päeva. Vanimad andmed raamatupidamisest pärinevad aga enam kui 5000 aasta tagusest ajast.

10. novembril 1494. aastal avaldati Veneetsias frantsiskaani munga ja matemaatiku Luca Pacioli kirjateos „Kõik, mis käsitleb aritmeetikat, geomeetriat ja proportsiooni“ („Summa de Arithmetica, Geometria,Proportioni et Proportionalita“), mille peatükis „Arvepidamisest ja üleskirjutusest“ kirjeldati Veneetsia raamatupidamislikku arvestust. Pacioli raamatus oli mainitud ka žurnaalorderite ja raamatupidamisarvestuse registrite kasutamist ning samuti tark tähelepanek selle kohta, et teenistuja ei saa rahulikult magama heita, enne kui deebet klapib kreeditiga.

Pacioli arvestussüsteem kujutas endast pöördepunkti arvestuse arengus. Selle peamine eesmärk oli hankida informatsiooni omanikule, anda aru ülesannete täitmisest ja olla krediidi andmise aluseks. Luca Paciolit peetakse raamatupidamise isaks, kuigi ta ei olnud ei raamatupidamissüsteemi leiutaja ega selle väljatöötaja. Pacioli kirjeldas lihtsalt süsteemi, mida Veneetsia tolleaegsed kaupmehed kasutasid. Ometi rakendati tema kirjeldatud meetodeid ja nüansse veel sajandite vältel. Parim tõend selle kohta, et Pacioli tööd peeti juba tema eluajal ülioluliseks, oli tõik, et ta ülestähendused trükiti raamatuna 10. novembril 1494. aastal, vaid veerand sajandit pärast seda, kui Guttenberg oli trükimasina leiutanud.Esimesed teated raamatupidamisest kui sellisest pärinevad aga Mesopotaamia orust ajal umbes 3500 aastat eKr, mil äritehinguid hakati üles tähendama ja kasutusele võeti kahekordne kirjendamine.  Nii et kuigi raamatupidaja amet pole ehk maailma vanim, on see vähemalt järgmine. Moodsa vanasõnaga öeldes: kus tehingut, seal tehteid! Iga raamatupidaja väärib tõelist lugupidamist ja siirast tänu - peab ju tänapäeva raamatupidaja olema IT-taibu, analüütik, nõunik ja vaat et selgeltnägija.Head raamatupidajate päeva!

Raamatupidaja.ee konverents Raamatupidajate päev  toimub juba homme, 11.11.2014.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700