Oktoobris laekus mullusega võrreldes rohkem makse

Oktoobris laekus riigile makse 463,2 miljonit eurot ehk 6,3 protsenti rohkem kui möödunud aasta oktoobris. Kümne kuuga on maksulisi tulusid laekunud 4,54 miljardit eurot ehk 83 protsenti riigieelarves planeeritust.

Võrreldes eelarve ootustega on kõige paremini laekunud raskeveokimaks (99,8 protsenti aastaks plaanitust), kõige vähem on laekunud pakendiaktsiisi (34,1 protsenti aastaks plaanitust). Raskeveokimaksu tasutakse kord kvartalis, viimane tasumise tähtaeg sel aastal oli oktoobris. Pakendiaktsiisi madala laekumise taga on üks kohtuotsus, mis kohustas maksu- ja tolliametit tagasimakset tegema.

Võrreldes eelmise aastaga laekus oktoobris füüsilise isiku tulumaksu 9,5 protsenti enam ja sotsiaalmaksu 8 protsenti enam. Tööjõumaksude laekumist mõjutab eelkõige deklareeritud keskmise palga ja hõive kasv, mis septembris ulatus vastavalt 5,4 ja 2,4 protsendini. Füüsiliste isikute kevadiste tuludeklaratsioonide alusel juurde määratud tulumaksu laekus oktoobris 1,3 miljonit eurot enam kui 2013. aastal.

Juriidilise isiku tulumaksu laekumise 39,1-protsendiline suurenemine on seotud eelkõige erasektori dividendimaksete kasvuga. Riigiettevõtetelt oodatavatest dividendidest oli oktoobri lõpuks laekunud ligikaudu kolmandik. Aasta viimastel kuudel on laekumisi oodata peamiselt Eesti Energialt. Oktoobri lõpuks oli juriidilise isiku tulumaksu laekunud 83,9 protsenti eelarves kogu aastaks planeeritust.

Aktsiisilaekumised kasvasid oktoobris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kokku 7,5 protsenti. Enim panustas kasvu tubakaaktsiis, mille tasumine kasvas 12,6 protsenti. Tubakaaktsiisi oodatust parema laekumise taga on lisaks kõrgematele aktsiisimääradele legaalsete sigarettide tarbimise kasv. Üheksa kuu deklareeritud sigarettide kogus on olnud 3,7 protsenti suurem kui aasta varem.

Alkoholiaktsiisi laekus oktoobris 6,2 protsenti rohkem kui mullu samal kuul. Hoolimata sellest, et alkoholiaktsiisi on kümne kuuga laekunud 3,5 protsenti rohkem kui möödunud aastal, on alkoholi deklareeritud kogused vähenenud ning kasvu on taganud kõrgemad aktsiisimäärad.

Kütuseaktsiisi oktoobri laekumine kasvas 6,3 protsenti mullu sama kuuga võrreldes. Tänavu kümne kuuga koguti kütuseaktsiisi 5,7 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Enim panustab kasvu diislikütuse aktsiisi laekumine, kuid alates juulist toetab kasvu ka laekumine bensiinilt, mille deklareeritud kogused on pöördunud üle mitme aasta taas kasvule. Kütuste suuremat tarbimist on viimaste kuude jooksul soodustanud madalad nafta maailmaturu hinnad, mis on alates juulist langenud ligikaudu 20 protsenti.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad