Lehis: riigikogust lähevad läbi lollused

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis kritiseeris täna EVEA ettevõtlusfoorumil ametnikukeskset seadusloomet, mille tõttu läheb riigikogust läbi hulk lollusi.

Lehise sõnul seisneb Eesti seadusloome põhiline probleem selles, et pädevad spetsialistid ei tee enamasti seda tööd, mida nad kõige paremini oskaksid, või ei leita neid ka lihtsalt üles. "Tasust olulisem siinkohal on töökorraldus. Inimene, kes suudaks kirjutada tervikliku maksuseaduse, pannakse tegelema talle võõra valdkonnaga." Selle tulemusena näitavad viimase aja seadusemuudatused Lehise sõnul huvigruppidega mittearvestamist, ametnike praaki on palju.

"Seaduseandja üks funktsioon on täidesaatva võimu kontroll, aga selle tööga nad hakkama ei saa," rääkis Lehis. "Poliitikutel ei ole sageli võtta alternatiivse spetsialisti arvamust. Kui see arvamus tuleb erasektorist, siis kahtlustatakse ütlejat selles, et ta tegutseb oma huvides. Mõtteviis on, et ministeeriumi ametnik ajab ikka õiget asja. Ja nii seadusemuudatused vastu võetakse."

Ajakirjanduses figureerib minister, aga tegelikku tööd teevad asekantslerid ja osakonnajuhatajad, märkis Lehis. "Asekantslerid ja ametnikud on nagu maks ja neerud, mis filtreerivad aineid ja saadavad ülejäägi tagauksest välja." Nii võib tema sõnul nii mõnigi lollus riigikogust läbi minna, sest see on ametnike jaoks sobiv viis jätta muljet, et probleem on lahendatud. Enamik maksumuudatusi on Lehise sõnul sündinud soovist leida keerulisele probleemile lihtne lahendus.

Poliitikute kohta lausus Lehis, et nad kaotavad kiiresti reaalsustaju. "Mida kõrgem tasand, seda rohkem on inimene ümbritsetud pugejatest," lajatas ta.

Seadusemuudatuse sünni järel on Lehise sõnul kolm võimalust. Esiteks, alguses on suur kisa ja pärast on suur vaikus, st lepitakse muudatusega. Teine variant on, et leitakse võimalus seadusemuudatusest kõrvale hiilida ja ei soovita avalikkust informeerida, missugune on leitud "lahendus". Kolmas variant on Lehise sõnul selline: kõigepealt kisa, siis natuke vaikust, ja siis veel suurem kisa. Viimane tähendab, et keegi maksumaksjatest on läinud kohtusse, ja paari aasta pärast selgub, et muudatus ongi põhiseadusevastane.

Lahendus on Lehis sõnul seadusandliku protsessi ümberkorraldamine, et seaduste sünni juures oleks rohkem huvigruppide esindajaid. Ta tuletas meelde, et ettevõtjate roll ei ole seadusi teha, küll aga võivad ettevõtjad öelda, et see või teine seadus on jama. "Ei ole nii, et teie tulete minu raha ära võtma, sõimate mul näo täis ja siis loodate veel, et ettevõtlusorganisatsioonid tulevad teie vigu parandama," ironiseeris ta.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad