23. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stabiliseerimisreserv kasvas 9 miljonit

Valitsus sai tänasel istungil ülevaate stabiliseerimisreservi varadest, mille turuväärtus on kvartaliga kasvanud 0,5 miljonit eurot ja aastaga 9 miljonit eurot. Septembri lõpul oli stabiliseerimisreservi varade maht soetusmaksumuses 366,8 miljonit eurot ja turuväärtuses 368,5 miljonit eurot.

Stabiliseerimisreservi kolmanda kvartali tulusus oli 0,48 protsenti, see ületas tulususe võrdluseks kasutatava normportfelli sama aja tulusust 0,28 protsendipunkti võrra. Reservi tulusus aasta algusest oli 0,63 protsenti, mis ületas normportfelli tulusust 0,18 protsendipunkti võrra.

Reservi vahenditest ligi kaks kolmandikku (65,7 protsenti) on investeeritud väga madala krediidiriskiga Euroopa Liidu valitsuste võlakirjadesse ning ülejäänud 34,3 protsenti euroala pankade võlakirjadesse ning hoiustesse.Suurima osakaalu paigutustest moodustavad Prantsusmaa valitsuse võlakirjad (19,5 protsenti), Hollandi valitsuse võlakirjad (19,2 protsenti) ja Hollandi päritolu panga Rabobanki võlakirjad (16,7 protsenti). Võlakirjad moodustavad reservi varadest 307,6 miljonit eurot ehk 83,5 protsenti ja hoiused 60,8 miljonit eurot ehk 16,5 protsenti.2013. aasta jooksul laekus riigieelarve seaduse alusel reservi 13,7 miljonit eurot.Tänavu kolmandas kvartalis võlakirjade hinnad enamasti tõusid. Võlakirjade intressimäärad langesid, jõudes ajalooliselt väga madalatele tasemetele. Kolmanda kvartali lõpus olid euroala tuumikriikide võlakirjade intressimäärad kuni kolmeaastase tähtajani negatiivsed.Madalate intressimäärade keskkond turgudel püsib. Juunis ja septembris on Euroopa Keskpanga nõukogu langetanud baasintressimääru ja Euroopa Keskpanga rahapoliitika järgi on oodata intressimäärade jäämist madalale tasemele pikemaks ajaks.Stabiliseerimisreservi vara paigutamise eesmärk on eelkõige tagada vara väärtuse säilimine. Valuutariski reservi vara paigutamisel ei võeta, kogu reserv on europõhistes varades. Teiseks peab reservi olema võimalik vajaduse korral kiiresti kasutusele võtta, mistõttu on teine eesmärk tagada kõrge likviidsus. Reservi vara paigutamise eesmärkidest on tulu teenimine alles kolmandal kohal.Stabiliseerimisreserv loodi 1997. aastal mahus 44,8 miljonit eurot.Stabiliseerimisreservi vara on aastatel 1998-1999 kasutatud pankrotistunud Eesti Maapanga klientide loovutatud nõuete katteks mahus 17 miljonit eurot. 2009. aastal võeti stabiliseerimisreservist kasutusele 224 miljonit eurot maailma majanduskriisist tulenevate üldmajanduslike riskide vähendamiseks.Reservi saab seaduse järgi kasutada üldmajanduslike riskide vähendamiseks, kriiside leevendamiseks eriolukorra, erakorralise seisukorra, sõjaseisukorra või muude erakorraliste olukordade lahendamiseks. Samuti võib reservi kasutada finantsasutustele likviidsus- või maksevõimega seotud raskusi või makse- ja arveldussüsteemides olulisi tõrkeid põhjustada võiva finantskriisi lahendamiseks või ennetamiseks.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700