23. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas anda üle või ühineda?

Ettevõtte üleandmise lepingus tuleb selgelt loetleda kõik üleantavad asjad, õigused, lepingud ja kohustused. Ühinemise korral sellist ebaselgust ei ole ja kõik läheb automaatselt üle.

Hiljuti oli Eversheds Ots & Co advokaadibüroo praktikas juhtum, kus meie kliendiks olev rahvusvaheline kontsern oli valiku ees, kas anda ühe grupi äriühingu varad ja tegevus teisele grupi äriühingule üle äriühingute ühendamise või ettevõtte üleandmise teel. Tegemist oli rahvusvahelise restruktureerimisega, kuid samad probleemid esinevad ka siseriiklikult.

Ühinemine või üleandmine? Ühinemise korral ühendatav ühing ühineb ühendava ühinguga, varad ja kohustused lähevad ühendavale ühingule üle ja ühendatav ühing lõpeb. Ühinemine saab toimuda ka selliselt, et ühinejad asutavad uue ühingu, kellele varad ja kohustused üle lähevad, ning ühinejad lõpevad.

Ettevõtte üleandmisel seevastu annab üleandja (äriühing) lepingu alusel omandajale (teine äriühing) üle iseseisva majandusüksuse ehk ettevõtte, mis sisaldab asju, õigusi, lepinguid ja kohustusi, kuid mis ei ole ise äriühing. Ettevõtte üleandja ja omandaja jäävad alles, liigub vaid ettevõte. 

Millega arvestada ja kumba eelistada? vastutab ettevõtte üleandja võlausaldajate ees solidaarselt omandajaga. Ühinemisel kaasvastutust ei jää, sest ühendatav ühing lõpeb. osas tuleb arvestada, et ettevõtte ülemineku korral tuleb omandajal läbida keerukam loa ülemineku protseduur või taotleda uus luba. Ühinemise korral lähevad load omandajale lihtsamalt üle, läbida tuleb loa muutmise protseduur. Siiski sõltub see tegevusvaldkonna lube reguleerivatest eriseadustest.

Ettevõtte üleandmisel lähevad ettevõttega seotud kohustused (mh töölepingust tulenevad kohustused, maksukohustused jms) omandajale automaatselt üle ka siis, kui leping seda ette ei näe. Võlausaldaja või lepingu teise poole nõusolekut pole üleminekuks vaja. Samas õiguste ja varade ülemineku osas valitseb ebaselgus, kas ettevõtte omandaja on üldõigusjärglane, kellele kõik varad automaatselt üle lähevad, või eriõigusjärglane, kellele tuleb iga asi eraldi üle anda. Seetõttu tuleb ettevõtte üleandmise lepingus selgelt loetleda kõik üleantavad asjad, õigused, lepingud ja kohustused. Ühinemise korral sellist ebaselgust ei ole ja kõik läheb automaatselt üle.Enne ettevõtte üleminekut tekkinud sissenõutavate või järgneva viie aasta jooksul sissenõutavaks muutuvate kohustuste eest

Tegevuslubade

Nii ühinemise kui ettevõtte ülemineku korral tuleb viia läbi töötajate informeerimine ja kui plaanitakse töötajate olukorda muuta, põhjalikum töötajate konsulteerimine. Kohtumenetlustes saab ühinemise korral ühendatava ühingu üsna lihtsalt ühendava ühinguga asendada. Ettevõtte ülemineku korral on asendamine keerukas, sest kohtule tuleb üleminekut tõendada ja võib vaja minna teise menetluspoole nõusolekut.

Kui ettevõtte ülemineku eesmärgiks on pärast ettevõtte üleandmist allesjäävas äriühingus tegevus lõpetada, tuleb allesjääva ühingu likvideerimiseks viia läbi eraldi likvideerimismenetlus. Sellega kaasnevad kulud ja kuivõrd likvideeritav ettevõtte on kaasvastutav võlausaldajate nõuete osas, peab teadaolevatele võlausaldajatele võlgnetavad summad deponeerima. Ühinemise korral pole selleks vajadust.

Nii ühinemine kui ettevõtte üleandmine tuleks võimalikult varajases etapis kooskõlastada suuremate lepingupartneritega (nt pangad, liisingud, pandipidajad), sest nendega sõlmitud lepingutes on tihti klauslid, mis nõuavad omaniku vahetuse ja restruktureerimise korral lepingupartneri kooskõlastust.

Eeltoodust nähtub, et ühinemine on ettevõtte üleandmisest õiguslikult selgem ja lihtsam lahendus. Siiski on mõlema protsessi läbiviimisel otstarbekas kasutada professionaalse nõustaja abi.  

Autor: Maria Jotautas, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700