Kas FIEde maksude avalikustamine on õige?

Eesti Maksumaksjate Liit leiab õiguskantsler Indrek Tederile saadetud kirjas, et füüsilisest isikust ettevõtjate (FIE) maksude avaldamine maksuameti kodulehel on põhiseaduse vastane.

EML leiab, et füüsilisest isikust ettevõtja tasutud maksude avalikustamine on vastuolus Põhiseaduse mitmete punktidega: §-st 11 tuleneva proportsionaalsuse põhimõttega, §-st 12 tuleneva võrdse kohtlemise põhimõttega, §-st 19 tuleneva õigusega vabale eneseteostusele, §-st 26 tuleneva õigusega eraelu puutumatusele, §-st 29 tuleneva õigusega vabalt valida tegevusala, elukutset ja töökohta, §-st 31 tuleneva ettevõtlusvabadusega ning §-st 32 tuleneva omandi kaitse põhimõttega.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Jüri Allikalt kirjutas EMLi pöördumises, et tegemist on lubamatu riigivõimu omavoliga, mis ilma legitiimse põhjuseta riivab füüsilisest isikust ettevõtjate eraelu. Kuna avalikustatud maksusummadest on võimalik välja selgitada füüsilisest isikust ettevõtjate sissetuleku suurus (kui tööjõumaksud puuduvad, siis järelikult on kõik tasutud maksud FIE tulult arvestatud maksud ning teades maksude tasumise tähtpäevi ja
maksumäärasid, on võimalik nendest andmetest tuletada isiku maksustatud tulu suurus), tekib ebavõrdne kohtlemine palgatulu saajate ja ettevõtlustulu saajate vahel – see aga piirab ettevõtlusega tegelemist ning kaudselt võib mõjutada ka töökoha ja elukutse valikut (kui eri tegevusaladel on levinud erinevad ettevõtlusvormid või lepinguliste suhete liigid). Füüsilise isiku varalise seisundi kohta info avalik kättesaadavaks tegemine võib tekitada turvariske ja seada ohtu vara säilimise (potentsiaalsetel kurjategijatel on täiendav infoallikas ohvrite valikul). 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

31. august 2018

Uudised

Tööriistad