10. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, kui palju ettevõtted on makse maksnud

Maksuamet avalikustas täna esmakordselt oma kodulehel ettevõtete makstud maksude koondsummad.

Maksude koondsummasid näeb SIIT. Maksusumma avalikustamise eesmärk on tõsta esile ettevõtjate panust riigi tuludesse ning tunnustada maksukuulekat käitumist.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul aitab tasutud maksusummade avalikustamine soodustada võrdset konkurentsikeskkonda ning võimaldab inimestel väärtustada ettevõtjaid, kelle tasutud maksudest on riigil võimalik inimestele avalikke teenuseid pakkuda. „Hea, et taas on ettevõtjad kaubandus-tööstuskoja kaudu näidanud initsiatiivi, tehes ise ettepaneku maksusummade avalikustamiseks,“ märkis Helm pressiteates.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor, Mait Paltsi sõnul on ettevõtlusorganisatsioonide eesmärkideks olnud alati aidata kaasa sellele, et keskkond, milles tegutseme, oleks aus ja avatud, et konkurentsitingimused oleksid võrdsed, et ettevõtjaks, tööandjaks olemist väärtustataks rohkem, et ettevõtjaks olla oleks auasi ning avalikkus mõistaks rohkem ka ettevõtjate panust.

„Kindlasti tekitab riigile tasutud maksude avalikustamine esmakordselt sellisel moel küsimusi ja diskussioone, kuigi eks varemgi on sama info olnud põhimõtteliselt ju kättesaadav majandusaasta aruannetest. Loodame, et avaldatud numbrid aitavad rohkem mõista ettevõtjate panust ühiskonnas, millest maksukohustuse täitmine ja lisandväärtuse loomine on vaid üks väikene, kuid siiski oluline osa ning kokkuvõttes aitab suurem avatus alati kaasa ka ausama konkurentsi tagamisele,“ lisas Palts.

Maksu- ja tolliamet avaldab alates oktoobrist oma veebilehel maksukohustuslaste (v.a füüsiliste isikute) tasutud riiklike maksude koondsumma ja eraldi tööjõumaksude, kogumispensioni maksete ning töötuskindlustusmaksete koondsummad.

Tasutud summad avalikustatakse igale kvartalile järgneva kuu 10-ndaks kuupäevaks. Koondsummad avalikustatakse esimese kvartali, esimese poolaasta, üheksa kuu ja aasta seisuga. Esmakordselt avalikustatavad andmed hõlmavad erandina kahe kuu (augusti ja septembri) andmeid.

Kui tasutud riiklike maksude summa on null, siis võib lisaks maksude mittetasumisele põhjuseks olla, et tegemist on eksportiva ettevõttega, ettevõttel on selles perioodis soetus suurem kui müük või isik kuulub käibemaksugruppi, kus grupi esindusisik deklareerib ka teiste grupi ettevõte käibe ja tasub käibemaksu. Tolliagentuuride tasutud maksusummad võivad sisaldada ka nende klientide maksukohustust. Tasutud aktsiisisummad kajastuvad selle isiku maksuarvestuses, kes kauba tarbimisse deklareerib.

Riigiasutuste puhul on tööjõumaksude ja maksete summa suurem kui riiklike maksude koondsumma, sest viimasesse ei ole arvestatud töötuskindlustusmakset ja kogumispensioni makset. Sotsiaalkindlustusameti poolt tasutud maksudes sisalduvad lisaks tema enda maksukohustustele ka summad, mis tasutakse riigi poolt kindlustatud isikute eest, näiteks vanemahüvitise saajad, samuti pensionitelt kinnipeetud tulumaks.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700