Autor: Tuuli Seinberg • 9. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2014. aasta riigieelarve muudatused kiideti heaks

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks selle aasta riigieelarve muudatused, millega tehakse kulude ümbertõstmisi seoses muutunud vajadustega. Riigieelarve kulude ja tulude kogumaht selle tulemusel ei muutu, kuid täpsustuvad ministeeriumide jooksva aasta kulud.

Samal kombel muudetakse jooksva aasta riigieelarvet tavapäraselt igal sügisel.

Tööjõu- ja majandamiskulude maht riigieelarves kokku suureneb 9,3 miljonit eurot ehk 0,8 protsenti ning investeeringud vähenevad kokku 11 miljonit eurot. Tulenevalt 2014. aasta erakorraliste kulude suurest mahust, mida rahastati valitsuse reservi kaudu, suunatakse reservi taastamiseks  15,25 miljonit eurot. Tegemist oli peamiselt riigikaitsekuludega.Suurim muudatus tehakse kaitseministeeriumi valitsemisalas, kus tööjõu- ja majandamiskulude ning investeeringute arvel läheb 16 miljonit eurot relvasüsteemi hanke katteks. Kulud kaetakse tööjõu- ja majandamiskulude ning investeeringute jäägi arvel.Kaitseliidule läheb 1 miljon eurot Narva malevkonna hoone renoveerimiseks ja 369 257 eurot tegevväelaste palkadeks.Siseministeerium eraldab majandamiskuludest 200 000 eurot politsei- ja piirivalveameti riigikaitsega seotud tegevusteks (erivarustuse soetamiseks).1,65 miljonit eurot läheb HIVi/AIDSi ravimite soetamiseks ning sundraviteenuse ja puuetega inimeste abivahendite tarbeks. Kulud kaetakse toimetulekutoetuse jäägi arvel.Haridus- ja teadusministeerium suunab 9 miljonit eurot kõrghariduse stipendiumide jäägi ning ministeeriumi tööjõu- ja majandamiskulude arvel teadusvaldkonna täiendavaks rahastamiseks. Koolide tööjõu- ja majandamiskulude kokkuhoiu arvelt saavad koolid  investeeringuteks 1,2 miljonit eurot.Kokku esitab valitsus Riigikogule 66 muudatusettepanekut. Presidendi kantselei, riigikontroll, riigikohus ja välisministeerium muudatusettepanekuid ei esitanud.2014. aasta eelarves on koos edasiantavate tuludega plaanitud tulusid 8 miljardit eurot ning kulusid koos eelmisest aastast ülekantud vahenditega 8,06 miljardit eurot.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700