Töötamise register tõi 1,4 miljonit eurot

Tööandjad on TÖRi mõjul teinud juuli ja augusti jooksul palgaväljamakseid rohkem kui 5400 inimesele, kellel ametlik sissetulek varem puudus. Seega on kahe kuu jooksul makse lisaks laekunud 1,4 miljonit eurot.

"Töötamise register  pakub lahendust korraga  mitmele probleemile - vähendab tööandja halduskoormust,  annab kindluse töötajale, et tal on olemas ravikindlustus ja tulevikus pension, muudab konkurentsitingimused ettevõtetele võrdsemaks  ning suurendab riigi tulusid" selgitas rahandusminister Jürgen Ligi.

Juuli algusest kehtima hakanud töötamise registris tuleb inimene registreerida enne tegelikku tööle asumist ja varasema mitme koha asemel saab seda teha e-maksuametis. Info töötamise registreerimise kohta on kättesaadav kohe esimesest päevast ja töötaja saab ise vaadata, kas tööandja on tema töötamise registreerinud, maksud tasunud ning kas tal on õigus sotsiaalsetele tagatistele. Ühe- kuni kahekuulise nihkega näeb ka, kas temale tehtud väljamakselt on  maksud tasutud ning kas tal on olemas õigus sotsiaalsetele tagatistele.  

Lisandunud 5400 inimeste näol on tegemist töötajatega, kes ei ole üheltki tööandjalt viimase aasta jooksul töötasu saanud. Juulis deklareeriti neile töötajatele mediaanpalka 350 eurot ning augustis mediaanpalka 355 eurot (kokku oli töötajatele tehtud väljamaksete mediaan juulis 783 eurot, augustis 688 eurot). Enim lisandus TÖR-i otsese mõjuna töötajaid ehituses (930 töötajat), järgneb jaekaubandus (770 töötajat) ning toidu- ja joogi serveerimine (320 töötajat).

Lisaks on EMTA avastanud 1900 uut ja vähemalt augusti lõpuni kehtinud töölepinguga isikut, kellele pole tööandjad aga juuli ja augusti tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioonil (TSD) palgaväljamakseid üldse deklareerinud. Neile tööandjatele pöörab maksuhaldur kontrollitegevuses kindlasti eraldi tähelepanu ning selgitab välja täpsemad asjaolud.

Kuna augusti eest tehtavaid palgaväljamakseid deklareeritakse ka veel oktoobris, siis on senine TÖR-i mõju maksulaekumisele kooskõlas prognoosituga. Septembri keskpaiga seisuga on TÖRis registreeritud 577 032 inimese kehtiv töötamine 68 801 tööandja poolt. Nendest 529 864 inimest on registreeritud töölepinguga 59 658 tööandja poolt.    
 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad