30. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet koostas petiste vältimise juhise

Pärast Äripäeva hiljutisi artikleid Oleg Belokrõlovi petukütuse turustajatest koostas maksuamet kütuseostjaile juhise, mis aitab hinnata oma tehingupartneri usaldusväärsust.

Olerex, kes oli üks Belokrõlovi skeemi kütuse turustajatest, pöördus pärast Äripäeva artikleid maksuametisse ning soovis teha koostööd taoliste olukordade vältimiseks. Täna teatas maksuamet, et on koostanud kütusemüüjatele petiste vältimiseks juhise. sõnul on mitmed kütusemüüjad näidanud soovi pettuste vastu võidelda ning osta kütust sellisest tarneahelast, kus ei tegeleta pettustega. „Oleme koostanud juhise, mis aitab kütuseostjal hinnata oma tehingupartneri usaldusväärsust, loobuda tingimustele mittevastavate kütusemüüjatega tehingu tegemisest või kasutada maksuriskide maandamiseks käibemaksu ettemaksukontole tasumise võimalust,“ selgitas Veermäe.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe

 Maksuamet saadab kirjeldatud juhise lähiajal nendele tanklatele, kelle kütuse tarneahelas on maksuhaldur tuvastanud probleemseid müüjaid. „Loodame, et need tanklad avaldavad ise soovi meiega koostööd teha, et kütuseturgu efektiivsemalt korrastada. Meie omalt pool oleme valmis turuosalisi juhendama ning turu korrastamisele mitmekülgselt kaasa aitama. Soovime avameelset ja läbipaistvat koostööd, sest just turuosaliste abiga on võimalik otsustavalt pettustele piiri panna,“ sõnas Veermäe.Kütuse teekond internetti. Maksuameti esindajad kohtusid reedel Eesti Õliühingu juhtidega, et arutada hetkeolukorda kütuseturul ja võimalusi, kuidas aidata kütuseostjal hinnata oma tehingupartneri usaldusväärsust. Lisaks otsustati hakata tegema koostöös ettevalmistusi elektroonsele müügisüsteemile üleminekuks.Kohtumisel lepiti kokku töögrupi moodustamises, mille eesmärk on töötada välja elektroonne müügisüsteem, mis aitaks jälgida kütuse liikumist aktsiisilaost kütusetanklani. "Hindame, et internetipõhise aruandlussüsteemi kaudu on võimalik oluliselt vähendada pettuseriski kütusesektoris. Sarnane süsteem on kasutusel ka näiteks Euroopa Liidu riikide vahelisel kütuse liikumisel,“ rääkis Veermäe.Veermäe sõnul on tõhusam kontrollitegevus aidanud oluliselt vähendada kütusesektori maksukahju. Maksuhaldur on likvideerinud mitmeid suuremaid petuskeeme, mille tulemusel on tänavu võrreldes eelmise aastaga käibemaksu laekumine vedelkütusealase registreeringuga ettevõtete seas kasvanud 30 miljonit eurot ehk 38%. Samal ajal on deklareeritud kogumüük tänavu seitsme kuuga võrreldes eelmise aasta sama ajaga langenud 479 miljonit eurot, sellest 230 miljonit ehk 48% on seotud maksuhalduri peatatud 17 probleemse äriühingu tegevusega eelmise aasta teises pooles. 

Autor: Tuuli Seinberg, Piret Reiljan

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700