5 nippi maksupettuste vähendamiseks

Maksupettur Oleg Belokrõlovi skeemist kütust ostnud Mark Oili juht ja omanik Jaan Soomets tegi 5 ettepanekut, kuidas kütuseäris maksupettuseid vähendada.

Soometsa sõnul on tal on tagantjärele ebamugav ja pisut piinlik, et Mark Oil oli Belokrõlovi firma INV T OÜ klient. Samas ütles Soomets, et skeemi toimimise eest peaks vastutust kandma ka riik.
"Tunnen huvi, kas ka riik tunneb kas või pisutki vastutust selle eest, et nn Belokrõlovi skeem võimalikuks sai. Turul tegutsemise volitused anti ju riigi poolt," lausus Soomets ja tegi 5 ettepanekut, kuidas maksupettusi kütuseturul vähendada.

1. Ladudesisene maksuvaba kütuse ost-müük kontrolli alla - lubada see ainult miljoni euro suuruse MIKM-garantiiga ettevõtetel, erandkorras ja maksu- ja tolliameti eriloal võib kütust lattu tuua ka käibemaksugarantiisid mitteomav firma. Praegu selline piirang puudub ja laos võib tegutseda ka registreeringut üldse mitteomav ettevõte või ka näiteks 100 000 euro suuruse garantiiga ettevõte.

2. Maksu- ja tolliametil on olemas vastavat kompetentsi omavad piirkondlikud töötajad, kes fikseerivad ja lahendavad ladudesisese maksuvaba kauba hinnaanomaaliaid, kui hind on liiga kõrge või liiga madal.

3. Oktoobrist 2014 kehtima hakkav elektroonilise saatelehe programm SADHES (aktsiisikaupadega seotud siseriiklikud saatedokumendid tuleb vormistada elektroonselt) ja novembrist  2014 toimiva hakkav 1000-euroste arvete deklareerimiskord võiksid anda samuti tulemusi.

4. Õliühingu poolt taas väljakäidud tarneahela mõte on väheke kohmakas, kuid mulle teadaolevalt on Õliühing teinud rea teisi ettepanekuid riigikogu rahanduskomisjonile, mis võiksid ikkagi tähelepanu pälvida.

5. Koondtulem peaks olema võimalike seaduseaukude kinnilappimine ja kontrolli tõhustamine, mis välistaks maksu- ja hinnaanomaaliad turul, seega maksudega ei peteta, aga järelikult ei toideta ja ei saagi toita ka nn ostuhuvi.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad