Elukindlustusseltsidele makstakse rohkem

Elukindlustusseltsid kogusid käesoleva aasta esimese poolaastaga Eestis 16% rohkem kindlustusmakseid kui mullu sama aja jooksul. Kindlustusmakseid laekus kokku 41 miljonit eurot, kõige rohkem investeerimisriskiga elukindlustuslepingute alusel.

Investeerimisriskiga elukindlustuslepingute kindlustusmaksete maht oli 18 miljonit eurot, mis moodustas 44% elukindlustusseltsidele laekunud maksete kogumahust. Järgnesid kapitalikogumiskindlustus ja annuiteet – neist mõlemad kindlustusmaksete mahuga 8 miljonit eurot.

Jõusolevate lepingute arvu järgi on kõige nõutavam elukindlustusliik surmajuhtumikindlustus, neid lepinguid on kõigist lepingutest ligi neljandik (26%). Viis aastat tagasi, 2009. aasta esimese poolaasta lõpus, oli lepingute arvu järgi kõige populaarsem kapitalikogumiskindlustus (26%).

Surmajuhtumikindlustus sõlmitakse eesmärgiga tagada soodustatud isikule kindlustusvõtja surma korral toimetuleku- ja valuraha. Kapitalikogumiskindlustuse lepingus on  surmariskikaitsega ühendatud raha kogumine näiteks pensionieaks, lapse kõrgkooliõpinguteks või muul eesmärgil. Investeerimisriskiga elukindlustus erineb traditsioonilisest kindlustusest ja sarnaneb põhiolemuselt investeerimisteenusele. Investeerimisriskiga elukindlustuse lepingu väärtus sõltub selle alusvaraks olevate finantsinstrumentide tootlusest ning investeerimisrisk on siin kindlustusvõtja kanda. Ka investeerimisriskiga elukindlustuse lepinguga on soodustatud isikule garanteeritud kindlustussumma surmajuhtumi korral.

Elukindlustusseltsidest kogus esimesel poolaastal kõige rohkem kindlustusmakseid 37% suurust turuosa omav Swedbank Life Insurance - 15 miljonit eurot. Talle järgnes 23% suuruse turuosaga SEB Elu- ja Pensionikindlustus kindlustusmaksete mahuga 9 miljonit eurot. Enim kasvas kindlustusmaksete maht 15%-list turuosa omaval elukindlustusseltsil Mandatum Life Insurance Baltic. Aastaga kasvas Mandatum Life Insurance Baltic’u kindlustusmaksete maht 62% võrra, kusjuures  peamine kasv tuli investeerimisriskiga elukindlustuse arvelt.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad