5. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi finantssüsteemis kasvavad riskid

Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves ütles, et jõupingutused majapidamiste rekordilise võlakoorma kasvu ohjeldamiseks pole vilja kandnud ning riskid Rootsi finantssüsteemis suurenevad jätkuvalt.

Need riskid on üks peamisi ohte ka Eesti finantssüsteemi stabiilsusele, on Eesti Pank viidanud oma hinnangutes.

"Võlad kasvavad ja see tähendab, et Rootsi finantssüsteemi riskid muudkui kasvavad ja see ei ole hea," ütles Ingves agentuuri Bloomberg vahendusel pärast Rootsi keskpanga eilset otsust jätta enam jälgitud baasintressi määr rekordmadalal 0,25% tasemel muutmata.

Maailma vanim keskpank otsib õiget tasakaalu, kuidas ühelt poolt ära hoida Rootsis deflatsioonispiraali vallandumine, õhutamata teisalt ohtlikku laenubuumi.

Rootsi majapidamiste laenukoormus on 175% kasutada olevast tulust. Keskpanga prognoosi järgi kasvab see suhtarv aastaks 2017 juba 185% tasemele majapidamiste kasutada olevast tulust.

"Olen majapidamiste kasvava võlakoorma pärast väga mures ja see on teema, millega tuleb tegeleda ka väljapool rahapoliitikat," ütles Ingves.

"Ühel või teisel moel peab laenu võtmine muutuma kallimaks," jätkas ta.

Pank on välja pakkunud vähemalt viis abinõu: suurendada laenudes omafinantseeringu määra; kehtestada karmimad nõuded laenu tagasimaksmiseks, mis ei võimalda tasuda vaid intresse; muuta ära eluasemelaenude maksusoodustused; nõuda pankadelt karmimaid rehkendusi selles osas, kui palju laenu taotlejale laenu teenindamise järel elamiseks raha kätte peab jääma. 

Autor: Sirje Rank, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700