Autor: Tuuli Seinberg • 3. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarkvara vali targu! Lisatud tabel

Raamatupidamistarkvara on turul saadaval igas suuruses ettevõttele ning igale maitsele ja rahakotile. Et külluses orienteeruda, tuleb esmalt selgeks teha vajadused ning siis hakata nii tootjalt kui ka kasutajatelt infot koguma.

Et raamatupidajate elu veidi kergemaks teha, tutvustab Raamatupidaja.ee septembris Eesti tarkvaratootjaid ja raamatupidamistarkvara. Pühendame igale tootele ja ettevõttele ühe loo, milles toome standardkujul ära olulised funktsioonid/moodulid, tootjapoolsed soovitused ning klientide kommentaarid.

Koondame erinevate tootjate paketid ka ühte tabelisse, et lugeja saaks lihtsamini võrrelda ja valida. Tabeli lisame peagi praegusele artiklile, nii et jälgige uudiseid!Alljärgnevalt toome aga välja, mida soovitavad tarkvara valikul silmas pidada ja millest hoiduda raamatupidajad ja tarkvaratootjad .

Raamatupidajad soovitavad panna tähele:• Hädavajalike moodulite olemasolu.

• Tootjafirma asjatundlik, kiire ja operatiivne tugi.• Kui palju ettevõtteid sama tarkvara kasutab.• Funktsionaalsus ja võimaluste rohkus.• Paindlikkus.• Kasutajamugavus.• Hind.• Kas isiklikult meeldib ja sobib.

Põhivigadena tarkvara valikul tõid raamatupidajad välja:

• Kõik vajadused jäid eelnevalt läbi mõtlemata.• Ei tehtud enne selgeks, mis on hinna sees ja mis lisatasu eest,• Ei uuritud, kas ja kuidas toimib tugi.

Tarkvaratootjate soovitused:

1. Tee eeltööd: millised on su vajadused ja millised funktsioonid peaks uuel tarkvaral olema.  Vali enda ettevõtte keerukusele ja suurusele vastav tarkvara. ning kas see vajab algseid suuri seadistusi; samuti saad demoversioonil testida kasutajamugavust. uuenduste, lisakasutajate, seadistuse, juurutamise ja väljaõppe jms eest.. Paljud firmad tarkvaralitsentsi soetuse asemel ka võimalust tarkvara rentida, mis on mõnelegi firmale rahavoogude mõttes sobilikum. Pakutakse ka variante, kus tarkvara on teenusepakkuja serveris ehk ettevõttel polegi vaja oma serverit ja IT-inimest tarkvara töös hoidmiseks, mis omakorda aitab kokku hoida IT-kulusid.: Kas tarkvara tundub arusaadav, kui konsultant on tarkvara tutvustanud? Kas ajamahukaid käsitsi tehtavaid tegevusi on võimalik automatiseerida? Kui lihtne on tarkvara integreerimine teiste firmas kasutatavate tarkvaradega, et ei peaks andmeid dubleerima? Kas on võimalust kasutada tarkvara üle interneti firma erinevates kontorites või näiteks komandeeringus olles? Kui kiiresti saab tekkinud küsimustele ja probleemidele lahenduse? toob välja, et liiga suur ja keeruline tarkvara, mille võimalusi tegelikult ei kasutata, raiskab uskumatult palju aega ja raha ning nõuab sageli spetsiaalset juurutamist ja koolitust. Muidugi kehtib ka vastupidine ehk kui lihtsas tarkvaras ettevõttele vajalikke funktsioone ei ole, raiskab see samuti aega. Pastarus soovitab aga vaadata ka tulevikku ning selgitab, et järjest enam liigub turg internetilahenduste poole, mis võimaldavad töötada erinevatest kohtadest ning klient ei pea muretsema serveri ja varukoopiate tegemise eest.

2. Kontrolli, kui lihtne on alustada tarkvara kasutamist

3. Uuri, millised on omamiskulud ja võimalikud kaasnevad lisakulud

4. Otsusta, kas osta litsents või rentida tarkvara

5. Pööra tähelepanu kasutajamugavusele

Merit Tarkvara juhatuse liige Andres Kert

Directo OÜ partnermüügi juht Helen

Intellisoft OÜ juhataja Jaana Tihhanovski toonitab, et välja tuleks selgitada, kas tarkvaral on mahulised, ajalised vms piirangud ning kui kättesaadav ja professionaalne on klienditugi.

Projektis osalevad: Excellent Business Solutions Eesti AS,

Merit Tarkvara, BCS Itera, Vesiir, Directo, AstroBaltics, HÄT Systems, Gaiasoft, Intellisoft, TTTarkvara, SmartAccounts.

Tegemist on tasutud reklaamprojektiga. Tabelit täiendatakse jooksvalt.

NB! Esimene veerg on külmutatud, kõigi andmete sirvimiseks kasutage all kerimisnuppu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700