28. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehis: Soomes töötajad ei huvitu Eesti maksudest

Välismaal tööl käivad inimesed ei tea, et nad peavad Eesti residentidena igal juhul ka Eestis oma tulusid deklareerima, hoolimata sellest, et maksavad välismaal nagunii makse, ütles Maksumaksjate Liidu juht Lasse Lehis.

 „Kui inimene suundub välismaale tööle, ei külasta ta selle peale Eesti maksuameti kodulehele, teda huvitab ikka see, kuidas näiteks Soomes asjad käivad. Nad ei loe vabal ajal Eesti maksuseadusi, sellepärast peabki maksuamet ise välismaal teenitud tulu taga ajama,“ ütles Lehis.

Eelmisel aastal deklareeris maksuameti andmetel õigeaegselt oma välistulud 8343 maksumaksjat, maksuameti korraldatud järelkontrollide tulemusel pidid seda tegema veel 6163 maksumaksjat. Seega jäi üle 40% teadaolevast välistulust esialgu deklareerimata.

Lehise sõnul on varasematel aastatel need proportsioonid esimese ringi deklareerijate kahjuks veel suuremad olnud, kuid nüüd saab Eesti maksuamet vajalikud andmed Soome maksuametilt juba varem kätte ning ka teavituskirjad välistulude teenijatele läksid kiiremini välja.

„Ei oskagi eriti head lahendust pakkuda, kuidas inimesi sellest paremini teavitada. Ka tööbürood, kes jagavad infot Soomes töötamise kohta, räägivad ikka rohkem sellest, mida Soomes teha tuleb, Eestis deklareerimine on teisejärguline,“ sõnas Lehis.

Ta lisas, et kontingent, kes Soome vahet käib, on pidevalt suhteliselt sama, seega võib loota, et kui igal aastal sel teemal räägitakse, harjuvad nad sellega ära ning deklareerivad oma tulud Eestis juba omaalgatuslikult.

„Probleem on see pigem nende jaoks, kes käivad lühiajaliselt välismaal tööl ja peavad tulumaksu juurde maksma,“ ütles Lehis.

Autor: Tuuli Seinberg, Mari Mets

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700