Ühisrahastuse riskid väärivad teadvustamist

Enne ühisrahastusprojekti kasuks otsustamist tasub ennast projektiga hästi kurssi viia, kirjutab advokaat Liis Halling.

Investeerimismaastikul tekitavad elevust uued rahapaigutamise võimalused: ühisrahastuse abil võib igaühest juba saja euroga saada investor.

Kui USAs on välja töötatud seadusandlikud piirangud, mille kohaselt võib väikeinvestor ühisrahastuse kaudu investeerida maksimaalselt 5–10% aastasissetulekust, siis Eestis seadused ühisrahastuse valdkonda veel ei reguleeri. Seetõttu peab oma igapäevast leiba väljaspool finantsvaldkonda teeniv väikeinvestor silmas pidama, et ühisrahastuse projektiga kaasnevate riskide eest vastutab eelkõige ikkagi tema ise.

Tee asjad selgeks. Enne ühisrahastusprojekti kasuks otsustamist tuleks ennast projektiga hästi kurssi viia, küsides endalt muu hulgas järgnevaid küsimusi.

Milline on tehingu tegelik struktuur väljareklaamitava kiire tulu taga? Kuidas toimub investeeringu majandamine, kelle omandis on investeerimisobjekt ja kuidas tehakse investeeringuga seotud otsuseid? Gild Arbitrage’i riskikapitalifondi juhtumis kaotasid läbipaistmatute skeemide tõttu oma raha väga kogenud investorid – kuidas on antud juhul projekti riskid maandatud?

Kui tegu on tõesti nii hea projektiga, kui reklaamitakse, miks otsib projekt finantseeringut ühisrahastuse kaudu? Sadade või tuhandete väikeinvestorite asemel oleks tunduvalt lihtsam tegeleda ühe või kahe suur­investoriga.

Ühisrahastuse puhul tuleb arvestada, et väikese osalusega investoril ei ole hiljem võimalik mõjutada investeerimisobjekti käekäiku. Kui objektiks on näiteks kinnisvara, siis hoone haldamisega seotud otsuseid teeb keegi teine ning väikeinvestoril ei ole võimalik otsuste tegemisel kaasa rääkida.

Kui likviidne on investeering? Kui aktsiad, fondiosakud ja kinnisvara saab üldjuhul probleemideta müüa, siis ühisrahastuse puhul võib raha projekti pikaks ajaks n-ö kinni jääda.

Usaldus on see, mis loeb. Viimaks tuleb kindlaks teha, et projekti vedavad inimesed on usaldusväärsed ja piisavate kogemustega. Ühisrahastus annab väikeinvestoritele uusi võimalusi, oluline on aga pakutavaid võimalusi kriitiliselt analüüsida ning mitte lasta end pimestada lubaduste ja oodatava tootlusega.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad