7. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RM: praegune hinnalangus vähendab sundkulutusi

Inflatsioon hakkas aasta alguses kiirelt aeglustuma ning juunis pöördusid hinnad langusesse. See tähendab toidu- ja eluaasemekulude vähenemist, kommenteeris rahandusministeerium.

Hinnasurvete taandumise taga on odavnenud importkaubad, mis moodustavad majapidamiste tarbimiskorvist olulise osa, selgitas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Statistikaameti andmetel langesid hinnad juulis kuuga 0,2 protsenti ning aastases võrdluses ulatus hinnalangus 0,4 protsendini. Lisaks mõjutas hindu madalast börsihinnast tingitud elektri odavnemine, mis oli peapõhjuseks hindade juunikuisel langusesse pöördumisel.

"Juulis oli peamine hinnataseme mõjutaja toiduainete odavnemine. Toiduhinnad on välisturgudel alanenud ning see avaldub ka siinsetes hindades. Suuremal määral on soodsate ilmastikuolude tõttu odavnenud aiasaadused. Köögivili oli juulis 23 protsenti odavam kui aasta tagasi. Lisaks võib välja tuua üürihindade tõusu ning riietuse ja jalatsite tavapärasest suuremad hooajalised allahindlused," ütles Pungas.

Praegune hindade langus hõlmab tema sõnul peamiselt toitu ja eluaset ehk tähendab inimeste sundkulutuste vähenemist. "Seevastu teenuste hinnatõus on kiire palgakasvu toel jätkumas. Tööstuskaupade hinnatõus on sel aastal pidurdunud, mille üks põhjus on euro tugevnemine aasta esimesel poolel," kommenteeris Pungas.

Euroala inflatsioon alanes juulis esialgsel hinnangul energiahindade languse tõttu 0,4 protsendini. Eesti inflatsiooni võrdlemisel euroalaga kasutatakse harmoneeritud tarbijahinnaindeksit (THHI), mis võtab arvesse ka turistide kulutused. Hinnanguliselt võis Eesti THHI ulatuda juulis 0,1–0,2 protsendini. Seega oli Eesti inflatsioon mõnevõrra madalam kui euroalal.

Rahandusministeerium avaldab suvise majandusprognoosi septembri alguses.

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700