1. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÖRis andmed juba 609 439 töötamise kohta

Alates tänasest tuleb töötamine registreerida e-maksuametis/e-tollis asuvas töötamise registris. Maksu- ja tolliamet kandis 30. juuni seisuga haigekassast üle 609 439 töötamise andmed, täiendavalt tuleb tööandjatel registreerida alates tänasest lisanduvad töötajad ning erinevad võlaõiguslikud lepingud, mida haigekassas seni registreerima ei pidanud.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhi Rivo Reitmanni sõnul on täna ja veel paaril järgmisel päeval eeldatavasti huvi oma andmeid uues registris kontrollida ja sisestada suur. „Oleme esimestel päevadel arvestanud pea sama suure kasutajatehulgaga kui füüsilise isiku tulumaksu deklareerimise perioodil. Kui sellest olenemata peaks registrile ligipääs olema mõnel hetkel raskendatud, siis palume tunni aja pärast uuesti proovida,“ rääkis Reitmann.

Töötamist saab registreerida e-maksuametis/e-tollis käsitsi või CSV failist laadides. Lisaks on lihtsustatud korras võimalik telefoni teel esmane registreering teha ja seitsme kalendripäeva jooksul e-maksuametis/e-tollis see lõpuni viia. Hiljemalt selle nädala lõpus lisandub võimalus lihtsustatud korras andmete edastamiseks SMS-iga ning järgmise nädala alguses üle X-tee masin-masin liidesega. Erakliendid näevad oma töötamise andmeid e-maksuameti rubriigis „Töötamine ja väljamaksed“.

Reitmann märkis, et juuli esimeses pooles keskendub maksuhaldur kohapealsetel vaatlustel ettevõtjate nõustamisele ning vajadusel tutvustab töötamise registri täitmise nõudeid. „Jätame juuli alguses ettevõtjatele aega uue süsteemiga kohanemiseks, et kõik andmesisestused saaksid üle kontrollitud ning korrektselt sisestatud. Maksuhaldur eeldab aga, et juuli teises pooles on andmed registris korras ning  vaatluste tulemusel alustab vajadusel ka väärteomenetlustega.“

Töötamise registris sisalduvad andmed on edaspidi aluseks töötamisega kaasnevate sotsiaalsete tagatiste nagu ravikindlustus, pension, töötuskindlustushüvitis jne tuvastamisel eriseadusega ettenähtud juhtudel ning töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Registrit hakkavad kasutama maksu- ja tolliamet, töötukassa, sotsiaalkindlustusamet, tööinspektsioon, haigekassa, politsei- ja piirivalveamet.

Maksu- ja tolliameti eesmärk on töötamise registri abil vähendada ümbrikupalga maksmisel otseselt töötajatele tekitatud kahju. Lisaks on registri kasutuselevõtmise järel võimalik erinevate täiendavate arendustega vähendada tööandja halduskoormust tulevikus veelgi.

• Juhised töötamise registri kasutamise kohta - http://www.emta.ee/doc.php?35585  

• Rohkem infot töötamise registri kohta - http://www.emta.ee/index.php?id=35283

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700