1. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA ootab 1. juuliks 5,8 miljonit eurot tulumaksu

Maksu- ja tolliamet tuletab meelde, et homme on füüsilise isiku tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg. Eelmise aasta tuludeklaratsioonide põhjal tuleb 12 781 maksumaksjal tulumaksu juurde tasuda kokku 5,8 miljonit eurot.

Kokku kuulub 2013. aasta tuludeklaratsioonide alusel juurdemaksmisele üle 23,5 miljoni euro tulumaksu, mis on võrreldes eelmise aastaga 1,4 miljonit eurot enam. Mai lõpus teavitas amet maksumaksjaid, kellel tuleb 2013. aasta tuludeklaratsiooni alusel tulumaksu juurde maksta. Oma maksuteadet ja isikuandmeid saab kontrollida e-maksuametis/e-tollis.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul kasvas oluliselt sel aastal ameti kõrgendatud tähelepanu all olnud välistulude deklareerijate arv, 33% võrreldes mullusega. "Kõigil, kes saavad välismaalt tulu, on kohustus deklareerida see tulu Eestis. Kui inimene on aga asunud välismaale alatiseks tööle, siis tuleks kaaluda oma maksuresidentsuse muutmist,“ ütles Udde.

„Maksumaksja peab arvestama, et kui ta oma kohustust õigel ajal ei täida, tuleb hiljem tasuda intresse. Soovitan neil, kellel on raskusi tulumaksukohustuse õigeaegse täitmisega, sõlmida tulumaksu tasumise ajatamise kokkulepe. Sel juhul saab taotleda ka intressimäära vähendamist poole võrra," lausus Udde.

Maksuvõla ajatamist saab taotleda ameti teenindusbüroos ja juhul, kui maksuvõlg ei ületa 3200 eurot, ka e-maksuametis/e-tollis.

Eelmise aasta eest deklareeris oma tulusid üle 635 800 inimese, neist 95 protsenti elektrooniliselt. Deklaratsioonide alusel kuulus sel aastal tagastamisele 92,4 miljonit eurot enamtasutud tulumaksu, mis on 5,7 miljonit eurot vähem kui oli aasta tagasi.

Füüsilisele isikule, kes deklareeris kasu vara võõrandamisest ja füüsilisest isikust ettevõtjatele, on tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg 1. oktoober. Selleks kuupäevaks tuleb tasuda tulumaksu 9454 deklaratsiooni alusel summas 17,7 miljonit eurot.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700