26. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Panga seadust ei muudeta

Valitsus otsustas mitte toetada eelnõu, mille eesmärgiks on anda Eesti Pangale õigus kehtestada Eesti krediidiasutustele eeskirju, mis tagaksid sularaha piisava kättesaadavuse kogu Eesti Vabariigi territooriumil.

 Eelnõu kohaselt sooviti lisada Eesti Panga ülesannete hulka sularaha kättesaadavuse tagamine ning anda Eesti Pangale õigus kehtestada krediidiasutustele eeskirju sularaha kättesaadavuse tagamiseks.

Valitsus ei ole pidanud seni vajalikuks aktiivselt sekkuda erasektori ettevõtjate, sealhulgas finantsteenuste ettevõtjate teenuste osutamise põhimõtetesse ja nende hinnakujundusse. Siiani on ettevõtjad, sealhulgas pangad, täitnud kehtivaid regulatsioone ning puudub turutõrge. Ka makseteenused ja sularaha kättesaadavad enam kui 80 protsendist Eesti valdades pangakontori, pangabussi, postipanga või pangaautomaadi vahendusel.Pangakaardiga on võimalik üle Eesti maksta umbes 20 000 müügikohas ning sularaha on võimalik välja võtta 841 pangaautomaadist, mis tähendab, et Eestis on üks sularahaautomaat ca 1590 elaniku kohta. Sama suhtarv on ka Saksamaal. Võrdlusena võib välja tuua, et Soomes on 1641 pangaautomaati, st üks 3275 elaniku kohta ja Lätis 1190 pangaautomaati, st üks 1875 elaniku kohta.Pangakontoreid on Eestis 2013. aasta lõpu seisuga 140, millest 96 protsenti asub linnades. Kuigi pangakontoreid on võrreldes 2009. aastaga 35 protsenti vähem ja osa neist on muudetud sularahavabaks, on pangad asendanud need muude lahendustega. Pangabussil on näiteks 51 peatuskohta ka suletud postkontorite asemel ja Postipangal 220 asukohta üle Eesti. Tänu sellele on olulisemad panga- ja makseteenused kättesaadavad ka väiksemates asulates.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700