25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi raamatupidamise eripärad

1Office Sweden AB pearaamatupidaja Mailika Hindrikson selgitab, milliseid makse palgast kinni peetakse ja millised on maksumäärad.

Milliseid makse peetakse palgast kinni ja milline on see protsent?

Tööandja maksab töötasudelt 31,42% sotsiaalmaksu, mis katab riikliku pensioni-, ravikindlustuse ja teised sotsiaalkindlustuse liigid. Kuna riik soodustab nii noorte kui ka eakate palkamist, siis 1988. aastal sündinute ja nooremate palkamisel on sotsiaalmaks 15,49% ja 1938.–1948. aastal sündinutel 10,21%.

Eraisiku tulumaks on astmeline ja varieerub 28–35% vahel.Puhkusetasu on 12% aastapalgast.Rootsi eripära on see, et iga kuu deklareeritakse palgamaksud anonüümselt ja alles järgmise aasta alguses, hiljemalt 31. jaanuariks saadetakse maksuametisse info (Kontrolluppgifter) iga töötaja andmetega tema aasta jooksul teenitud brutopalga ja mahaarvestatud tulumaksu kohta.

Käibemaksumäär

Rootsis on kasutusel kolm käibemaksumäära. Üldine käibemaksumäär on 25%. Teatud kaupadel ja teenustel toitlustuses ja majutuses on käibemaks 12%.  Raamatute, ajalehtede, ajakirjade ja piletite käibemaksumäär on 6%.

Millised lähetuse kulud ja mis summas hüvitatakse?

Lähetuse puhul makstakse päevaraha, mis on ette nähtud peamiselt toidukulude katmiseks. Tööandja peab maksma päevaraha 220 SEK-i kogu päeva eest, kui tööreis algab enne kella 12 ja lõpeb pärast kella 19 ning 110 SEK-i poole päeva eest, kui reis hakkab peale kell 12 ja lõpeb enne kella 19.

Lähetuse päevaraha saamiseks peab olema täidetud tingimus, et lähetuskoht asub vähemalt 50 km nii töökoha kui ka elukoha piirist kaugemal.

Amortisatsiooni arvestus?

Põhivaradele kehtivad järgmised amortisatsiooninormid: immateriaalne põhivara ja arvutid 3–5 aastat, mööbel ja muud bürooseadmed 5–10 aastat, autod ja muud transpordivahendid 5–10 aastat, masinad 10–33 aastat, hooned ja rajatised 20–33 aastat.

Põhivarade amortisatsiooni arvestusel kasutatakse erinevaid meetodeid. Üks ja rohkem rakendust leidnud on lineaarne meetod, mille abil igal aastal kantakse kuluks võrdne osa põhivara maksumusest. Amortisatsiooni periood ei tohiks olla pikem kui põhivarade kasulik eluiga.

Degressiivne meetod, mille puhul esimestel aastatel kantakse kuludesse suurem osa maksumusest. Seda meetodit kasutatakse rohkem tööstusmasinate puhul.

Progressiivset meetodit kasutavad liisingufirmad. Selle meetodi eripära on see, et esimestel aastatel kantakse kuludesse väiksem osa maksumusest, mis siis aastatega järjest suureneb.

Ametiautode maksustamine?

Töötaja ametiauto kasutamine erasõitudeks vähesel määral on maksuvaba, kui täidetud on kaks tingimust:

1. ametiautot kasutatakse maksimaalselt 10 korda aastas2. läbisõit kuni 100 miili (1 miil = 1000 m).

Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et töötaja sõitu tööle ja koju loetakse ka erasõiduks.Töötaja, kellel on luba kasutada tööautot, peab tõestama dokumentide abil, et autot kasutatakse erasõitudeks vähesel määral, vastasel korral tasub töötaja määruse alusel:

• 9% autohinnast uue auto mudeli puhul

• 31,7% x baasosa 44 400 SEK• 1,1175% (75% Rootsi valitsuse laenuintressist 2,09%) x autohind.

Millal on aastaaruande esitamise tähtaeg? Kuhu esitada ja mis kujul?

Iga ettevõtte peab hiljemalt seitse kuud pärast majandusaasta lõppu esitama aastaaruande Rootsi Äriregistrile (Bolagsverket). Kui ettevõtte majandusaasta lõpeb 31. detsembril, on aruande esitamise kuupäev 31. juulil.

Aastaaruande komponendid on tegevusaruanne, bilanss ja kasumiaruanne ning aastaaruande lisad. Suuremate ettevõtete puhul on vajalik ka rahavoogude aruanne. Samuti tuleb majandusaasta aruandele lisada audiitori otsus, kui ettevõttele on auditi tegemine vajalik. Raamatupidamise aastaaruande audit on kohustuslik, kui vähemalt kaks järgnevatest tingimutest on täidetud kahe järjestikuse majandusaasta jooksul:

• netokäive rohkem kui 3 miljonit SEK-i

• enam kui kolm töötajat• bilansi maht ületab1,5 miljonit SEK-i.

Aastaaruande esitusvaluuta on EUR või SEK. Aastaaruandele tuleb lisada juurde ka tõend (fastställelseintyg), kus juhatuse esimees või tegevjuht tõestab oma allkirjaga, et kasumiaruanne ja bilanss on kinnitatud aastakoosolekul. Tõend peab sisaldama ka infot kasumi jaotamise või kahjumi katmise ettepanekute kohta.

Kasumi ja dividendide maksustamine?

Rootsis makstakse ettevõtte avansilist tulumaksu aasta prognoositava kasumi pealt iga kuu ette. Järgneval aastal deklareeritakse ettevõtte reaalne tulem, mille alusel tehakse tasaarveldus. Kui ettevõtte reaalne tulemus on väiksem, makstakse ettemakstud tulumaks tagasi. Ettevõtte tulumaksumäär on 22%. Dividende maksustatakse kapitalimaksuga, mille määr on 30%., mis toimub 22. augustil Tallinnas.

Mailika Hindrikson tutvustab Rootsi raamatupidamist lähemalt seminaril Äritegevus ja maksustamine Rootsis

LOE LISA

REGISTREERU

Raamatupidamise praktik“.Täismahus artiklit  Soome ja Rootsi raamatupidamisest loe ajakirjast „

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700