19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Belokrõlovi 30-miljoniline maksupettus sai lahendi

Harju maakohus mõistis süüdi käibemaksupettusega tegelemiseks kuritegeliku ühenduse loonud Oleg Belokrõlovi ja tema üheksa kaasosalist, kelle tegevuse tõttu jäi riigil saamata üle 30 miljoni euro.

Mulluses Äripäeva Rikaste TOPis oli Belokrõlov 6,6 miljoni euro suuruseks hinnatud varandusega 414. kohal. Peamiselt küll seltskonnaajakirjanduses modelliagentuuri omaniku Beatrice eksabikaasana tuntust kogunud ärimees saabus Liivalaia tn kohtumaja ette Lätis registreeritud "MASS 2" numbrimärki kandva valge Bentley roolis. Mullu 107 päeva vahi all istunud Belokrõlov on enda sõnul praegu töötu.

Ka Eesti ettevõtetes tema nimel enam osalusi ei ole. Näiteks selle aasta märtsis liikus läbi firmade Belokrõlovile ja kütusefirma Olerex ühele omanikule Andres Linnasele kuulunud SpiritEst OÜ Läti elaniku Nikolais Polakovsi nimele. Polakovsi nimel on ka varem Belokrõlovile kuulunud First Capital Group OÜ.

Kui eelmise aasta juuli lõpus korraldas maksu- ja tolliamet üheaegselt 17 läbiotsimist ning pidas kinni seitse inimest, siis kahtlustati neid kaheksa miljoni euro käibemaksu tahtlikus tasumata jätmises.

Uurimise edenedes selgus aga, et käibemaksupettus oli kordades mastaapsem ja riigil jäi 2012.aasta aprillist kuni 2013.aasta juulini saamata 30,2 miljonit eurot. Süüdistatavaid kogunes ka lõpuks kaksteist - kaks ettevõtet ja kümme inimest.

Skeem oli lihtne. Belokrõlovi juhitavad ettevõtted OÜ Adrian Arendus ja OÜ INV T vähendasid kütuste müügil tekkinud käibemaksukohustust metallide ja väärismetallide fiktiivsete ostutehingutega. Pettuse toimepanemiseks kasutati ettevõtteid, millel oli majandustegevuse registris kütuse müügi ja tarbimisse lubamise registreering.

Ettevõtted soetasid dokumentide kohaselt aktsiisilaost kütust ja toimetasid kütuse aktsiisilaost välja. Tekkinud käibemaksukohustuse vähendamiseks organiseeritigi vääris- ja teiste metallidega seotud näiliste ostu-müügitehingute ahel, milles olid Eesti, Läti, Küprose, Slovakkia, Poola ja Šotimaa vari- ja puhverfirmad. Neil firmadel puudus reaalne majandustegevus ja need olid Belokrõlovi grupi kontrolli all.

Belokrõlov organiseeris kuritegeliku ühenduse tööd, juhendas ühenduse liikmeid ja koordineeris nende tööd, samuti andis korraldusi dokumentide vormistamiseks ja rahade ülekandmiseks.

Omavahel suheldi Ukraina ja Läti sideoperaatoritele kuuluvatelt abonentnumbritelt, kusjuures telefoninumbreid vahetati teatud aja jooksul, varifirmade nimel olid tehtud meiliaadressid, kust saadeti ettevõtete vahelisi fiktiivseid lepinguid.

Kõik kohtualused ja nende kaitsjad nõustusid kokkuleppega ning kolmveerandtunnise vaheaja järel tegi kohus otsuse teatavaks.

Millised karistused määrati?

Belokrõlovile mõisteti maksudest kõrvalehoidmiseks loodud kuritegeliku ühenduse organiseerimise eest  viie aasta ja nelja kuu pikkune vangistus, millest ta 107 päeva viibis mullu eeluurimise ajal vahi all. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane viieaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Enne kohtuistungit tasus Belokrõlov maksukahju hüvitamiseks vabatahtlikult 1,05 miljonit eurot. Lisaks kantakse riigituludesse tema pangaarvetelt arestitud ja kinnipidamisel äravõetud raha, kokku 573 731 eurot. Kolmanda isiku nimel olnud kaks autot, korter ja kolm parklakoha - koguväärtuses 485 000 eurot, konfiskeeritakse samuti.

Sergei Penkinile, kes vahendas variisikute tegevust ning korraldas vajalike dokumentide koostamist, määras kohus karistuseks nelja ja poole aasta pikkuse vangistuse, millest ta kuus kuud viibis eeluurimise ajal vahi all. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui Penkin ei pane nelja-aastase katseaja jooksul uut kuritegu toime.

Teisi süüdistatavaid karistas kohus kahe kuni nelja aasta pikkuse tingimisi vangistusega. Lisaks konfiskeeritakse Vladimir Vasilievilt praegu aresti all olev 60 000 eurot ning Sergei Penkin peab sama suure summa tasuma riigile 15 kuu jooksul.

Äriühingutele mõisteti rahalised karistused. OÜ INV T peab viie miljoni euro suurusest karistusest kohe tasuma kolm miljonit ning kaks miljonit jäetakse tingimisi kohaldamata, kui ettevõte ei pane viieaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Kriminaalmenetluse ajal tasus ettevõte maksekahju hüvitamiseks riigile 1,442 miljonit eurot.

Adrian Arenduse rahaline karistus on kolm miljonit eurot, millest pool kuulub kohe tasumisele ja ülejäänud jäetakse tingimisi kohaldamata, kui ettevõte ei pane nelja-aastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Kokku sai riik seega kurjategijatelt reaalselt kätte umbes veerandi tasumata jäänud 30-st miljonist eurost käibemaksust.

Autor: Koit Brinkmann, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700