KPMG: sotsiaalmaksu lae kehtestamine vältimatu

Nõustamisettevõtte KPMG sõnul on sotsiaalmaksu lae puudumine üks tegur, mis pärsib Eesti konkurentsivõimet ning paneb innovaatilistes sektorites tegutsevad välisinvestorid vaatama pigem Läti poole, kus sotsiaalmaksu arvestatakse vaid kuni 3866-eurose brutokuupalga pealt.

 „Sotsiaalmaksu lae kehtestamine looks ettevõtetele võimaluse kaasata kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõudu ning see soodustaks kõrget lisandväärtust loovate kaupade ja teenuste arendamist. Eesti maksusüsteem muutuks siis soodsamaks teadusmahukates ning innovaatilistes sektorites tegutsevatele ettevõtetele, kes praegu vaatavad meie regioonis pigem Läti poole, kus kehtib nii sotsiaalmaksu lagi kui ka täiendavad maksusoodustused R&D ettevõtetele,“ ütles KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

Ka finantskonverentsil Big4 2014 korraldatud kiirküsitlus näitas, et Eesti tööjõumaksude arengu vallas eelistasid osavõtjad eeskätt sotsiaalmaksu lae kehtestamist, teatas küsitluse korraldanud KPMG Baltics OÜ.

Tööjõumaksude osas tuli oma eelistus valida viie variandi seast. Sotsiaalmaksu lae kehtestamist kolmekordse keskmise brutopalga ulatuses pooldas 41 vastanust 13, järgnesid maksusoodustuste kehtestamine väikeettevõtetele ja start-up’idele (10 häält), maksuvaba miinimumi tõstmine (9), üksikisiku tulumaksumäära langetamine (7) ning ajutistelt Eestis töötavate välismaa spetsialistide palkade tulu- ja sotsiaalmaksu alandamine (2).

Samuti küsiti osalejatelt, et kui Eestil tuleks kindlasti teha üks kolmest maksumuudatusest, milline oleks neile kõige vähem vastumeelne. Kõige rohkem aktsepteeriti kinnisvaramaksu kehtestamist (17 häält), millele järgnesid sõidukimaksu kehtestamine (14) ja astmelisele tulumaksule üleminek (8).

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 155 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku üle 155 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat. 

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Fontes PMP OÜ

22. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad