6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mais laekus riigieelarvesse 451,3 miljonit eurot makse

Mais kogus maksu- ja tolliamet 451,3 miljonit eurot makse, mis on 3,0 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal.  Maikuu laekumisi mõjutas eelkõige juriidilise isiku tulumaksu ja käibemaksu laekumise langus ning aktsiisilaekumiste kasv.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv kiirenes mais 7,9 protsendini ning riigieelarvesse tasuti nii 185,7 miljonit eurot. Deklareeritud keskmine palk kasvas aprillis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,7 protsenti ning mediaanpalk 8,0 protsenti. Seejuures kiireim keskmise palga kasv oli mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektorites, vastavalt 13,5 ja 11,7 protsenti.

Deklareeritud hõive 0,8 protsendisesse kasvu panustasid enim finants- ja kindlustustegevuse ning mootorsõidukite ja mootorrataste sektorid, kus kasv ulatus vastavalt 8,2 ja 7,1 protsendini. Samas oli aprillis ka neid sektoreid, kus hõive vähenes – suurim langus oli mäetööstuses 8,3 protsenti ning avalikus halduses 2,6 protsenti.

Aktsiisilaekumised kasvasid mais eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kokku 12,8 protsenti ning enim panustasid kasvu kütuse- ja tubakaaktsiis, mille tasumine kasvas vastavalt 15,4 ja 16,0 protsenti. Kütuseaktsiisi laekumise kõrge kasvu taga oli eelkõige diislikütuse ja eriotstarbelise diislikütuse deklareeritud koguste suurenemine.

Diislikütuste deklareerimise kasvule aprillis andis  tõuke nii võimalus eelmisest aastast varem alustada teedeehitustöödega ning ettevalmistustega põllumajanduse välihooajaks kui ka ehitusturu elavnemine  ja tööstusettevõtete toodangu kasv.

Tubakaaktsiisi laekumine on võrreldes eelmise aastaga igakuiselt kasvanud. Lisaks aktsiisimäärade tõusule aasta alguses panustavad laekumise kasvu ka deklareeritud sigarettide kasvanud kogused ja seda vaatamata hinnatõusule. See viitab eelkõige salaturu osakaalu vähenemisele.

Sarnaselt tubakaaktsiisile on aktsiisimäärade tõus mõjutanud ka alkoholiaktsiisi laekumist, mis on viie kuu kokkuvõttes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvanud 6,7 protsenti.

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700