Autor: Tuuli Seinberg • 5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Segadus raamatupidajate kutseeksamiga

17. mail toimunud raamatupidajate kutseeksamil selgus, et hindamiskriteeriume oli oluliselt muudetud. Teave selle kohta pandi üles aga alles eksamipäeva õhtul.

17.mail korraldas Eesti Raamatupidajate Kogu järjekordsed kutseeksamid, millega sel aastal kaasnesid aga mõningad segadused. Nimelt otsustati enne eksamite korraldamist muuta senist hindamissüsteemi, ent see oluline teave jäi eksaminandidele õigeaegselt edastamata.  Uudis hindamissüsteemi muudatuse kohta pandi ERKi kodulehele väidetavalt üles alles eksamipäeva õhtul.

Milles muudatus siis seisnes?Sel aastal plaaniti hinnata eksami kolme osa eraldi – see tähendab aga seda, et kui kasvõi 1 osa jääb punktisummalt alla 65%, ei loeta eksamit sooritatuks. Eelnevatel aastatel hinnati koondtulemust, mille lävendi ületamisel loeti eksam tehtuks. Pahased ja pettunud õppurid ja õpetajad kirjutasid eksamikomisjoni esimehele pöördumise, milles märgiti, et tegu on ebaausa võttega ning paluti sel aastal töid hinnata veel vanadel alustel.

Ajutiseks lahenduseks kompromissEesti Raamatupidajate Kogu juhatuse ja kutsekomisjoni esimees Tõnis Blank möönis, et kommunikatsioonitõrke tõttu jäi info edastamine tõepoolest lünklikuks. Kompromissina otsustas hindamiskomisjon anda koondhinde 1. (testid) ja 2. (ülesanded) osale , ent hinnata siiski eraldi 3. osa, mis puudutab juhtimisarvestust. Samuti pandi paika, et raamatupidaja, tase V eksami puhul antakse juhul, kui 1. ja 2. osa on edukalt sooritatud, ent 3. osa puudulik, hoopis IV tase (raamatupidaja assistent). See oli ka õpetajate pöördumise eesmärk, millega komisjon arvestas. Kutsetunnistust ei anta juhul, kui baasteadmised on kesised ehk 1. ja 2. osa koondpunktid jäävad alla normi, kuigi juhtimisarvestuse osa võib olla lävendit ületav.

Selle aasta tulemusi kommenteerides lisas Tõnis Blank, et tase oli eelmisest aastatest veidi madalam ning sooritusprotsent väiksem, kuigi ülesannete raskusastmed on jäänud suures osas samaks.

5. taseme 111-st saavad assistendi (EKR tase 4) tunnistuse 46 ja tase 5 tunnistuse 65.

Eksamitulemuste avalikustamine on Tõnis Blanki sõnul veidi veninud, sest hindamisprotsessi uuenduste ja kompromisside leidmisele kulus aega. Sellegipoolest peaks tulemused selguma juba täna-homme.

Kutseeksamid on tasulised, hind sõltub tasemest:

Raamatupidaja assistent I : 70 €; ERK liikmele 55 €

Raamatupidaja, tase 5:   75 €;  ERK liikmele 60 €Raamatupidaja, tase 5 juhtimisarvestuse lisamoodul: 30 €Vanemraamatupidaja, tase 6:   160 €;  ERK liikmele 130 €; taastõendamine VÕTA alusel 80 €Juhtivraamatupidaja, tase 7:   240 €;  ERK liikmele 190 €;  taastõendamine VÕTA alusel 80 €

Raamatupidamise kutsealal on alates 2002. aastast kutse andjaks Eesti Raamatupidajate Kogu (ERK). Esimesed kutseeksamid sooritati 2004. aasta sügisel. Siiani on ERK väljastanud kokku 2243 raamatupidaja kutsetunnistust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700