Automüüjate suhtes alustati menetlust

Politsei ja mitu riigiametit kontrollisid täna Tallinnas Kadaka piirkonna automüüjaid, kõigi külastatud ettevõtete suhtes alustati menetlust.

Seoses tarbijakaitseameti, maanteeameti, maksu- ja tolliameti ning politsei- ja piirivalveameti tegevusega kasutatud autode turu korrastamisel toimus täna ühiskontroll Kadaka müügipiirkonnas. Kokku kontrolliti 16 automüügiplatsi.

"Ametid kontrollisid näiteks seda, kas müügikoht on korrektselt tähistatud, kas auto kohta on esitatud nõuetekohane info, kas auto VIN-kood vastab tegelikkusele jms," selgitas tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski. Ta lisas pressiteates, et täpsemad kontrollitulemused selguvad pärast menetluste lõppu.

Turetski sõnul pole kasutatud autode ostmine kui selline halb ning on ka suur hulk ausaid müüjaid, kuid ostjad peaksid kindlasti nii auto kui ka müüja tausta hoolikalt kontrollima.

"Nelja koostööpartneri ühine kontroll annab meile hea ülevaate sellest, milliseid nõudeid ning kui suures ulatuses kauplejad rikuvad. Politsei- ja piirivalveameti ülesanne oli kontrollida sõidukite dokumentatsiooni ja VIN-koode ning võimalikest pettustest ja rikkumistest oma koostööpartneritele teada anda," märkis Põhja prefektuuri piirivalvebüroo piiripunkti juht Raavo Järva.

"Kogu tegevuse eesmärk oli juhtida müüjate tähelepanu sellele, et äri tuleb ajada seaduspäraselt, teisalt tõsta ostjate teadlikkust ning ennetada pettuse ohvriks langemist," sõnas ta.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhtivrevident Siim Tamm toonitas, et amet hoiab sõidukite valdkonnal suuremat tähelepanu. "Meie jaoks on probleem tuntud automüügipiirkondades, nagu Kadaka tee Tallinnas või Raadi Tartus, valitsev olukord, kus aktiivset ettevõtlust võib oma silmaga näha, kuid maksude laekumine on reeglina olematu," tõdes ta.

Eestis on registreeritud pea 1800 ettevõtet, mis tegelevad sõidukite müügiga. Nendest näitab tegevuse märke ca 900 ettevõtet, kellest omakorda 55 ettevõtet annavad ligi 80% kogu sektori käibest.

"Jätkame ka maale toodud sõiduautode käibemaksu tasumise kontrollimist, et sagedased käibemaksupettuste skeemid sõidukite valdkonnast välja juurida," lisas Tamm.

Maanteeameti liikluseksperdi Villu Vane sõnul on nendele oluline liiklusohutus. "Tuleb vältida ohtlike sõidukite sattumist liiklusesse. Esineb juhtumeid, kus avariiline sõiduk ei ole taastatud autotootja nõuete kohaselt (keretugevdused, ohutusvarustus). Samuti manipuleeritakse läbisõidumõõdikute ja hooldusraamatutega," ütles ta.

Vane lisas, et maanteeamet on viimase aasta jooksul panustanud ka e-teeninduse arendusse, et Eesti registris olevate sõidukite taustakontroll oleks lihtne ja kõigile kättesaadav ning müügiprotsess e-kanali kaudu turvaline ja soodsam kui liiklusregistribüroodes kohapeal.

Varem toimunud ühiskontrollide käigus on tarbijakaitseamet, maksu- ja tolliamet ning maanteeamet tuvastanud sellised peamised rikkumised:

· varjatud avariilisus;

· läbisõidumõõdiku näiduga manipuleerimine;

· ostjale jäetakse mulje, et müüja on juriidiline isik;

· auto ei ole reklaamitud varustusega;

· autol on tehnilised probleemid;

· auto on osaliselt või täielikult üle värvitud;

· hooldusraamatut ei ole/ei näidata/ei leita;

· auto päritoluriik ei vasta reklaamitule;

· muud tarbijaõiguste rikkumised.

Ametid lubavad, et selline suur ühiskontroll ei jää kindlasti viimaseks.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad