Eesti maksusüsteemis palju probleeme

Tänane käibemaksusüsteem on muutnud ettevõtjad osaliselt maksu administreerijatest selle kandjateks, misläbi tekkiv käibemaksu sisuline kumulatsioon tekitab majanduses ebavajalikke moonutusi.

Äsja Baltikumi Aasta Maksunõustaja 2014 tiitliga pärjatud advokaadibüroo SORAINEN maksu- ja tolliõiguse töörühma juhi Kaido Loori sõnutsi on maksuprobleemide ring praegusel ajal väga lai: maksude vastavus Põhiseadusele (keskkonnatasude tõus, reklaamimaks), Euroopa Liidu õigusele (müügimaks, aktsiisid, nn. automaks), õigusselgusetus (kuidas peaks käituma ostja, et mitte vastutada, kui müüja rikub oma käibemaksukohustusi; millal on kinnisasjade müük ettevõtte üleminek), ettevõtlusvabaduse piiramine (juhtimisteenuse osutamine ettevõtjana), nn. tugevama õiguse kohaldamine (lähetustasude maksustamine sotsiaalmaksuga), maksumaksjate ebavõrdse kohtlemise ignoreerimine.

Loor lisas, et 1000-euroste arvete deklareerimise kohustus tõstatab selgemini esile küsimuse, kas käibemaksusüsteemi halduskoormus on üldse ettevõtluse jaoks proportsionaalne kogutud maksusumma ja maksu administreerimisega seotud isikute arvu arvestades. Euroopa Komisjon on juba aru saanud, et tänases käibemaksusüsteemis on ettevõtjatel lihtsam teha EL-i väliseid tehinguid EL-i tehingute asemel, mis tegelikult on EL-i konkurentsivõimet alandav, ning et tänane käibemaksusüsteem on muutnud ettevõtjad osaliselt käibemaksu administreerijatest käibemaksu kandjateks, misläbi tekkiv käibemaksu sisuline kumulatsioon tekitab majanduses ebavajalikke moonutusi. „Ka võib tekkida vaidluseid sellest, kas 1000-euroste arvete üldine deklareerimiskohustus on kooskõlas käibemaksudirektiivi artikliga 250, mis sätestab väga selgelt, mida käibedeklaratsioon (sh selle lisad) üldse võib maksumaksjalt nõuda,“ võttis Kaido Loor maksuteema kokku.

Maksuajakiri International Tax Review auhindas advokaadibürood SORAINEN teedrajava maksunõustamise eest „Baltikumi Aasta Maksunõustaja 2014“ tiitliga. Tiitlite jagamisel arvestatakse nõustatud maksuküsimuste mahtu, innovaatilisust ja keerukust.  

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RICKMAN TRADE OÜ otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Rickman Trade OÜ

23. september 2018

Uudised

Tööriistad