Viimane lihv aastaaruandele!

Kel majandusaasta aruanded veel esitamata, saavad kogenud audiitoritelt häid nippe, millele tähelepanu pöörata.

Kersti Ruut
AS Deloitte Audit Eesti vandeaudiitor

Majandusaasta aruande koostamisel tuleks mõelda nii nagu ka äriplaanide koostamisel ja vastata lihtsatele küsimustele: mida, kellele ja kuidas?
MIDA? Kas aastaaruandes toodud numbrid on inventeeritud ja vastavad tegelikkusele, tehtud on vajalikud aastalõpu (ümber)hindamised ja muud kord aastas ette tulevad kanded.
KELLELE? Mõtle, kes on aruande lugejad. Tavaliselt on need ennekõike omanikud, konkurendid ja pangad. Alati võib avalikustada rohkem informatsiooni kui regulatsioonidega minimaalselt nõutud.
KUIDAS? Kuidas aruannet sellel aastal vormistada? Milline on kehtiv raamatupidamistava, kas koostada konsolideeritud või eraldiseisva ettevõtte majandusaasta aruanne, kas ettevõte lähtub tegevuse jätkuvuse printsiibist või peaks muid põhimõtteid rakendama, ja lõpuks – kas vormistada aruanne RIK-i keskkonnas või  mõnes muus formaadis.

Mai Palmipuu
Assertum Audit OÜ vandeaudiitor

Raamatupidamise aastaaruannet mitu kuud pärast bilansipäeva koostades tuleks rohkem tähelepanu pöörata bilansipäeva järgsetele sündmustele. Vastavalt sellele tuleks hinnata, kas bilansipäeva järgsed sündmused võivad olla korrigeerivad, mittekorrigeerivad või muul moel avalikustamist vajavad asjaolud.
Majandusaasta aruannet taksonoomiliselt koostades tuleks eelmise aasta informatsiooni ületõstmisel koostatavasse aruandesse jälgida kogu aruande sisu vastavust uuele tekkinud olukorrale. Arvestusmeetodite muutuste mõju peaks olema avalikustatud ja tegevusaruande sisu ei tohiks olla vastuolus kogu raamatupidamise aastaaruande sisuga.

Indrek Alliksaar
KPMG Baltics juhtivaudiitor

Oluline asjaolu, mida peaksid silmas pidama kõik kinnisvarainvesteeringuid omavad ettevõtted, on see, et Raamatupidamise Toimkond algatas RTJ 6 “Kinnisvarainvesteeringud” muutmise. Kuigi plaanitavad muudatused lubavad soetusmaksumuse meetodi kasutamist tagasiulatuvalt ka 2013. aastat käsitlevate aruannete puhul, ei ole uue sõnastuse jõustumist loota enne maikuud. Seega peaksid olulisi kinnisvarainvesteeringuid omavad ettevõtted kiiresti kaaluma, kas liikuda kehtiva RTJ 6 rakendamisega edasi või külmutada 2013. aasta raamatupidamise aastaaruande koostamine ning oodata uue ja paindlikuma sõnastuse jõustumist.

Täismahus artiklit loe ajakirjast „ RP Praktik

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad